Ordlista för solceller
Inom solcellsinstallation och förnybar energi förekommer en hel del tekniska begrepp och ovanliga termer. I denna ordlista reder vi ut ord som är bra att känna till – så du är förberedd när det är dags att installera egna solceller.
Ordlistan fylls på löpande. Hittar du inte det du söker? This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. så hjälper vi dig.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
A
Absorbator
En absorbator är en anordning som absorberar något. När man pratar om energi från solen så syftar absorbator oftast på absorbatorplåten i en solfångare. Absorbatorytan fångar in solljuset och omvandlar det till värme som kan användas till uppvärmning.
Ackumulatortank
En ackumulatortank lagrar överbliven värme. Om dina solfångare genererar mer värme än vad som behövs i ditt hem så lagras överskottet i ackumulatortanken. Värmen kan sedan fördelas ut i hemmet vid behov. En ackumulatortank som ska användas för solvärme ska vara skiktad så att behållaren är varm upptill och kall nedtill.
Aktiv uppvärmning
Solenergi kan utnyttjas för värme genom aktiv eller passiv uppvärmning. Ett sätt att nyttja solstrålningen aktivt är att använda ett solfångarsystem. Solfångarna fångar upp energin och omvandlar den till värme och den kan sedan användas för att värma vatten eller till att värma upp bostaden.
Ampere
Ampere (A) är en enhet som används för att mäta elektrisk ström. Elektrisk ström kan definieras som rörelsen av elektrisk laddning genom en ledare. Ampere beskriver hur mycket ström som flödar i en elledning per sekund.
B
Blybatteri
Ett blybatteri är en typ av solcellsbatteri. Blybatterier används oftast i mindre solcellsanläggningar och har en lägre kostnad än andra typer av solcellsbatterier. Blybatterier har en livslängd på 5 till 10 år. Läs mer om solcellsbatterier.
D
Dimensionering
Dimensionering är att beräkna vilken storlek och omfattning en solcellsanläggning ska ha. Genom att dimensionera rätt kan du installera den mängd solceller som krävs för att täcka största möjliga del av ditt hushålls energiförbrukning. Dimensionering handlar inte bara om antal paneler – det handlar också om att placera solpanelerna där de är mest effektiva.
Läs mer: Guide: Så mycket solceller behöver man
E
Elinstallatör
Elinstallatör är ett reglerat yrke som kräver certifiering hos Elsäkerhetsverket. En certifierad elinstallatör har behörighet att arbeta med elinstallationer, vilket inkluderar installation av solceller. Alla solcellsföretag ska vara auktoriserade.
Vissa elinstallatörer är också certifierade för installation av förnybar energi. Det är ett frivillig certifikat som visar att installatören har dokumenterad yrkeserfarenhet och relevant utbildning inom ämnet. Läs om hur du väljer rätt solcellsinstallatör.
Elnätet
Elnätet transporterar el från elkraftverk till bostäder, företag och andra platser där el behövs. Det är uppdelat i stamnät, regionnät och lokalnät. Elen färdas längs de olika näten för att slutligen hamna hos elanvändarna.
Sveriges elnät är uppdelat i fyra områden som sträcker sig från norr till söder. Alla platser där el produceras och används är anslutna till elnätet. Du som har egna solceller kan mata in din överskottsel på elnätet – detta kallas för mikroproduktion.
G
Grönt avdrag / Grön teknik
Grönt avdrag är ett skatteavdrag som du kan få om du installerar egna solceller. Ett annat namn för samma avdrag är grön teknik. I folkmun benämns det även som "grönt rotavdrag" – det ingår dock inte i rotavdraget.
Det gröna avdraget kan göras för både installationer och materialkostnader.
Det innefattar installation av laddstolpar (till elbil eller annat eldrivet fordon), solcellssystem och solcellsbatterier. Läs mer om skatteavdraget för grön teknik.
H
Halvledarmaterial
Inuti solcellerna finns ett lager som innehåller ett halvledarmaterial. Ett halvledarmaterial leder mindre ström än ett ledande material. Det kan också användas för att isolera strömmen och fungerar därför som en liten strömbrytare.
Halvledarmaterial används i nästan all typ av teknisk utrustning. I dagens solceller består halvledarmaterialet vanligtvis av kisel. Läs mer om hur solceller fungerar.
Hybridväxelriktare
En hybridväxelriktare är en växelriktare som kan användas ihop med ett solcellsbatteri. Det finns hybridväxelriktare med stöd för ödrift och hybridväxelriktare som kan försörja ett hushåll med el även under ett strömavbrott.
I
Integrerade solceller
Integrerade solceller är en typ av solceller som sitter integrerat i byggnadens tak istället för att monteras ovanpå. Andra ord för denna typ av solceller är takintegrerat, byggnadsintegrerat och soltak. Med integrerade solceller kan du utnyttja hela takytan.
Det finns olika tekniker för att montera ett så kallat solcellstak. En vanlig metod är att placera tunnfilmssolceller på takpannor eller takplattor. Integrerade solceller har en mycket högre installationskostnad än traditionella solceller.
Inverter
Inverter är det engelska ordet för växelriktare. Andra ord för samma sak är omvandlare, omformare och converter.
K
Kilowatt (kW)
Kilowatt, som skrivs med enheten kW, anger hur mycket el som produceras per sekund. kW kan även användas för att mäta elförbrukning och en tumregel är att du behöver installera solpaneler med lika många kilowatt i effekt som du vill få ut i kilowattimmar (kWh) per år. Kostnaden för solceller skrivs ofta som "pris per kW".
Läs mer: Guide: Så mycket solceller behöver man
L
Laddbox
En laddbox är en laddningspunkt för el- eller hybridbil som installeras på väggen. Den kan kombineras med egna solceller. Om din laddbox har dynamisk lastbalansering prioriteras hushållets elförbrukning först och laddboxen använder överskottselen.
Om solcellernas el inte räcker till så hämtas elen istället från elnätet. Med smarta laddboxar kan du dock ställa in att elbilen endast ska laddas med solel. Laddningspunkt till elfordon ger rätt till skatteavdrag: Allt om avdraget för grön teknik.
Laddstolpe
En laddstolpe är en laddningspunkt för el- och hybridbil. På laddstolpen monteras en laddbox som förser ditt elfordon med el. Om du har egna solceller kan du använda solel för att ladda bilen.
Laddstolpar är ett bra alternativ om du saknar väggar eller lämpliga fästytor i anslutning till din parkeringsplats. De är därför vanligast utomhus. Installation av laddstolpar ger rätt till skatteavdrag. Läs mer: Allt om avdraget för grön teknik.
Likström
Likström är en typ av elektricitet. Den har en konstant styrka och rör sig åt ett enda håll. Den största skillnaden mellan likström och växelström är riktningen som strömmen rör sig i. Likström är vanlig i batterier och transistorer (exempelvis signalförstärkare och strömbrytare).
En stor fördel med likström är att den går att lagra, då många elektroniska produkter behöver kunna lagra ström och har inbyggda batterier. Likström används också när el ska transporteras långa sträckor eftersom den inte tappar så mycket kapacitet på vägen.
Litiumbatteri
Ett litiumbatteri är en typ av solcellsbatteri. Litiumbatterier har hög energitäthet, låg vikt och en lång livslängd – de kan hålla upp till 15 år. På grund av sin höga kvalitet är litiumbatterier i regel dyrare än andra solcellsbatterier. Läs mer om solcellsbatterier.
Livslängd
Livslängd beskriver hur länge solcellerna och solcellsanläggningen är i fungerande skick. Solcellers livslängd uppskattas till cirka 30 år med viss variation beroende på paneltyp, takets skick och platsens klimat.
Extremt väder, både kyla och hetta, kan ha negativ inverkan på livslängden. Kvaliteten på komponenterna kan också påverka. Växelriktaren är den komponent som har kortast livslängd och därför brukar den bytas ut först. Läs mer om solcellers livslängd.
M
Mikroproduktion
Du som säljer överskottsel till elnätet kallas för mikroproducent. Ellagen definierar mikroproduktion som en anläggning med en maxeffekt på 43,5 kilowatt (kW), medan Skatteverkets maxgräns ligger på 500 kW. Som mikroproducent av förnybar el kan du ha rätt till skattereduktion för kilowattimmarna som matas in på elnätet.
Läs mer: Så blir du mikroproducent med egna solceller
N
Nätanslutet solcellssystem
Ett nätanslutet solcellssystem är uppkopplat på elnätet. De flesta solcellssystem är nätanslutna. Motsatsen till nätanslutet kallas “off-grid” och innebär att solcellsanläggningen är oberoende av elnätet.
Om du vill att dina solceller ska kunna förse hushållet med el off-grid eller vid ett strömavbrott så behöver du solcellsbatterier och hybridväxelriktare med ödrift. Skatteavdraget för grön teknik gäller enbart för nätanslutna solcellssystem.
O
Optimerare
Optimerare är elektroniska komponenter som sätts på en solpanel för att maximera elproduktionen. På så vis kan man styra varje panel för sig, vilket gör att solpaneler med optimerare blir mindre beroende av de andra solpanelernas elproduktion.
Med optimerare kan du också övervaka elproduktionen i varje panel. Optimerare är fördelaktigt om vissa solpaneler utsätts för regelbunden skuggning av till exempel träd eller närliggande byggnader. Det kan även gynna elproduktionen på tak som har vinklar i flera väderstreck och olika mängd solinstrålning.
P
Paneltyp
Det finns flera paneltyper att välja till dina solceller. Traditionella paneler kommer i standardmått för befintliga tak, medan integrerade paneler består av takpannor som blir en del av själva taket. Solpaneler kan också skilja sig åt i effektivitet och prisklass. Läs mer om paneltyper och hur det påverkar kostnaden.
Passiv uppvärmning
Solenergi kan utnyttjas för värme genom passiv eller aktiv uppvärmning. Passiv solvärme genereras till exempel när solen skiner genom fönsterglas och värmer upp ytorna inomhus. Passivhus är en typ av hus som man bygger strategiskt för att nyttja, lagra och återvinna den passiva värmen i så hög grad som möjligt.
Plana solfångare
En plan solfångare är en vanlig typ av solfångare. Den har en absorbatorplåt med rör för vätska på baksidan. När värme från solen träffar plåten hämtar vätskan upp värmen och för med den in i huset.
Värmen som samlats in kan användas till exempelvis varmvatten eller bostadsuppvärmning. Plana solfångare är mer kostnadseffektiva än vakuumrörsolfångare och tar även upp mindre yta. Läs mer om solfångare.
PVT-panel
PVT står för photovoltaic thermal hybrid solar collector och är ett samlingsbegrepp för solpaneler som alstrar både värme och el. En PVT-panel kan beskrivas som en hybrid mellan en vanlig solpanel och en solfångare.
S
Solcell
En solcell är en enhet som omvandlar ljusenergi från solen till elektrisk energi. Solcellens framsida består av tunt glas som släpper in solljus. Ljuset absorberas av halvledande material inuti solcellen vilket gör att elektronerna börjar frigöra sig från sina atomer och bilda elektrisk spänning.
Baksidan av solcellen fungerar som en kontakt och leder likström ut ur solcellen.
För att kunna använda elen behöver den först omvandlas till växelström, vilket görs genom en växelriktare.
Solcellsanläggning
Solcellsanläggning syftar på alla komponenter du behöver för att kunna producera el med hjälp av solceller. Om du har traditionella solpaneler behöver du ett monteringssystem för att fästa solcellerna på taket eller fasaden. Anläggningen behöver också en växelriktare som gör om likströmmen till växelström.
I husets elcentral installeras en elmätare. Den mäter hur mycket el som matas in och ut på elnätet. Två säkerhetsbrytare sätts på varsin sida av växelriktaren. Till din solcellsanläggning kan du även ha ett solcellsbatteri som lagrar din överskottsel.
Solcellsbatteri
Ett solcellsbatteri lagrar din överskottsel istället för att mata ut den på elnätet. Solcellsbatteriet blir alltså en slags energireserv med el som kan användas senare, till exempel på kvällen eller på molniga dagar.
Solcellsbatterier som säljs till privatpersoner brukar ha en lagringskapacitet på mellan 5 kWh (kilowattimmar) och 20 kWh. Batteriets livslängd och energitäthet beror på batteritypen. De vanligaste typerna är blybatterier och litiumbatterier.
Läs mer: Solcellsbatterier – vanliga frågor och svar.
Solenergi
Solenergi är energi som kommer från solens strålning. Med hjälp av solceller kan man använda solenergin för att producera solel. Det går även att alstra värme genom solenergi – då används så kallade solfångare.
Läs mer:
Hur fungerar solceller?
Solfångare – detta bör du veta
Solfångare
Ett solfångarsystem utnyttjar solinstrålningen genom att aktivt fånga upp värmen och göra om den till termisk energi (värmeenergi). Värmeenergin kan sedan lagras eller användas till uppvärmning. De vanligaste sorterna av solfångare är plana solfångare och vakuumrörsolfångare.
Solfångare används oftast till uppvärmning av kranvatten, men går också att kombinera med bostadsuppvärmning. Ett fullt installerat solfångarsystem är automatiskt och kräver inget underhåll. Solfångare har också väldigt låga driftskostnader. Läs om solfångare och vad som skiljer solceller och solfångare åt.
Solfångarsystem
Ett solfångarsystem består av komponenter som genererar solvärme. Utöver solfångare behövs en ackumulatortank där det uppvärmda mediet, vatten eller luft, lagras tills det ska användas. Ett expansionskärl håller trycket i systemet på en lagom nivå och hanterar volymökningen som sker när vattnet blir varmt.
I tanken kan du ha inbyggda värmeslingor som värmer tappvarmvatten. Ett annat alternativ är att integrera en förrådsberedare som utnyttjar tankens värme och ser till att det finns ett förråd med varmvatten att ta av. En flödesmätare hjälper dig ha koll på hur väl ditt solfångarsystem fungerar. Läs mer om solfångare.
Solinstrålning
Solinstrålning är ett mått på infallande solstrålning på en yta. Det talar alltså om mängden solenergi på en given yta under en given tidsperiod. Solinstrålning anges oftast i kilowatt-timmar (kWh) per kvadratmeter och dag – kWh/m²/dag.
Solkyla
Solenergi ger solvärme som kan användas till varmvatten och bostadsuppvärmning. Med hjälp av speciell teknik kan man också generera solkyla. Solkyla används till att sänka inomhustemperaturer och att kyla ner vatten.
Solkyla kan skapas på olika sätt. En teknik är att koppla solceller till ett eldrivet kylsystem. Det går också att använda en värmedriven kylprocess ihop med solfångare. Den värmedrivna kylprocessen kallas för termisk solkyla.
Solpanel
Solvärme
Solvärme är värme som genererats från solenergi. Värmen alstras genom ett solfångarsystem och kan sen användas för att värma upp hus och få varmvatten.
Strängväxelriktare
En strängväxelriktare är den vanligaste typen av växelriktare. Namnet kommer från att solpaneler seriekopplas i “strängar”.
Svensk Solenergi (SSE)
Svensk Solenergi (SSE) är solenergibranschens branschförening. För medlemsskap i föreningen behöver företagen uppfylla krav på kompetens, produktkvalitet och etik. Svensk Solenergi har även en certifiering för solcellsmontörer som visar att montören besitter nödvändig kunskap om solcellsinstallation. Så väljer du rätt solcellsinstallatör.
Systemövervakning
Med systemövervakning kan du följa solcellsanläggningens drift och energiutbyte.
Det går även ofta att ändra gränsen för ingångsström och växla mellan på, av och laddningsläge. Systemövervakning kan också fungera som en spännings- och temperatursensor för din växelriktare.
Kontrollcentret kan installeras inne i ditt hus för att du snabbt ska kunna se systemdata och effektivisera hushållets energihantering. För en trådlös lösning kopplas en wifi-antenn in i växelriktaren. Vissa tillverkare erbjuder även appar så att du kan styra din anläggning direkt i mobilen.
T
Traditionella solceller
Traditionella solceller kommer oftast i standardmått för att installeras på befintliga hustak. De placeras helt enkelt där de får plats. Traditionella solceller kan även installeras på husfasad eller på marken.
Om taket är platt kan man montera panelerna på en vinklad ställning som gör att solcellerna träffas av fler av solens strålar. Solceller är mest effektiva när de har en lutning på 30–50 grader. Den vinklade ställningen fästs antingen fast på taket eller placeras ihop med vikter som håller fast den.
V
Vakuumrörsolfångare
Vakuumrörsolfångare är en vanlig typ av solfångare. Den består av ett yttre och ett inre rör med vakuum däremellan. Det inre röret innehåller ett värmemedium med en blandning av vatten och glykol. Glykolet hindrar vätskan från att frysa vid låga temperaturer.
Vakuumrör är mycket mer effektiva än både plana solfångare och solpaneler. Livslängden för vakuumrörsolfångare är dessvärre kortare, de tar upp en större yta och är även dyrare än andra sorter. Läs mer om solfångare här.
Värmeenergi
Värmeenergi är en energityp som finns i allt som är varmt och som uppstår vid olika former av förbränning. Ett närliggande begrepp är termisk energi som syftar på den inre energin i ett system som påverkas av temperatur.
Värme uppstår när termisk energi flödar från ett system till ett annat. Ju fortare atomerna och molekylerna rör sig, desto högre är temperaturen. Värmeenergi är energin som är lagrad i atomerna och molekylernas oordnade rörelser.
Växelriktare
Växelriktaren tar den likström som alstrats genom solcellerna och gör om den till växelström så att den kan användas i våra hem. Det finns flera typer av växelriktare med olika funktionalitet. Läs även om strängväxelriktare, växelriktare med optimerare och hybridväxelriktare.
Växelriktare med optimerare
En växelriktare med optimerare är en slags strängväxelriktare. Skillnaden mot en “vanlig” strängväxelriktare är att man också installerat optimerare på solpanelerna. Detta görs för att maximera elproduktion och för att kunna styra enskilda solpaneler, ofta i de fall då vissa solpaneler utsätts för skuggning.
Växelström
Växelström är den elektricitet vi får i våra eluttag. Växelström ändrar regelbundet riktning, vilket gör att en lika stor andel ström går ut i båda riktningar. Växelström skiljer sig från likström på detta sätt, eftersom likström bara rör sig åt ett håll.
Växelström går inte att lagra, men har många andra fördelar. Den kan produceras i en generator och du behöver inte ta hänsyn till positiva/negativa poler. Växelström går också att anpassa så att den har rätt spänning för mottagande elnät – på så sätt kan man minimera begränsningar och flaskhalsar i Sveriges elnät.
Ö
Överskottsel
Om du är uppkopplad på elnätet kan du sälja elen du inte förbrukar själv, det kallas för överskottsel. Elöverskottet säljs genom ditt elbolag och matas då automatiskt ut på elnätet. Det du tjänar på överskottet blir ett avdrag på nästa elfaktura. Som mikroproducent av förnybar el kan du också göra skatteavdrag på elen du säljer.