Solcellsbatterier – vanliga frågor och svar

I takt med att intresset för förnybar energi ökar och solcellstekniken blir allt mer tillgänglig för hemmabruk, har solcellsbatterier blivit ett populärt tillägg. I den här artikeln svarar vi bland annat på hur solcellsbatterier fungerar, vad de kostar och vad du bör tänka på innan du investerar i ett.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Publicerad: 03.07.2023
Frågor och svar om solcellsbatterier
  1. Hur fungerar solcellsbatterier?
  2. Vad kostar solcellsbatterier?
  3. Varför ska man ha solcellsbatteri?
  4. Är solcellsbatterier ekonomiskt lönsamma?
  5. Hur länge håller ett solcellsbatteri?
  6. Vad ska man tänka på innan man köper solcellsbatteri?

Solcellsbatterier är en viktig innovation, eftersom den gör det möjligt att lagra solenergi. Om du är intresserad av att lagra elen från din solcellsanläggning, kan du läsa vidare för att få svar på några vanliga frågor i ämnet.

Hur fungerar solcellsbatterier?

Solcellsbatterier lagrar den överskottsel som genereras av dina solcellspaneler när de producerar mer energi än vad som förbrukas i realtid. De fungerar som en "energireserv", och istället för att skicka ut överskottet på elnätet, lagras energin i batteriet för senare användning. På så sätt kan du dra nytta av solenergin även när solen inte skiner, som till exempel på kvällen eller under molniga dagar.

Batterierna kan vara av olika typer och i varierande storlekar. Vanlig lagringskapacitet på batterier som säljs till privatpersoner ligger mellan 5 kWh och 20 kWh, och de vanligaste typerna är litiumbatterier och blybatterier. Litiumbatterier är populära på grund av deras höga energitäthet, låga vikt och långa livslängd. Blybatterier används däremot ofta i mindre solcellssystem för privatpersoner, och har en lägre kostnad.

Vill du veta mer om hur solceller fungerar kan du läsa vidare här.

Vad kostar solcellsbatterier?

Solcellsbatteriers pris kan variera beroende på olika faktorer, såsom batterikapacitet, kvalitet och tillverkare. Tittar vi bakåt kan vi se att priserna stadigt har minskat över tid, och förväntas fortsätta sjunka i takt med teknikens ständiga utveckling.

Ett ungefärligt pris för solcellsbatterier ligger för närvarande (2023) på omkring 8000 kronor per kilowattimme (kWh) i lagringskapacitet. Denna kostnad halveras dock med skatteavdraget för grön teknik.

Det betyder att ett mindre batteri på 5 kWh, vilket kan vara tillräckligt för att täcka ett normalt hushålls konsumtion under kvällen, förutsatt att batterielen inte används för uppvärmning, alltså kostar omkring 20 000 kronor efter avdraget. Notera att detta inte inkluderar kostnaden för installation och eventuella tillägg som solcellsinverter och systemövervakning.

För att få en mer exakt uppfattning om kostnaden för just den typ av solcellsbatteri som passar dina behov är det bäst att kontakta solcellsföretag för att få offerter och rådgivning. De kan utvärdera ditt energibehov, ge dig information om olika alternativ och beräkna en kostnad baserad på din specifika situation.

Varför ska man ha solcellsbatteri?

Det finns flera tungt vägande fördelar med att ha ett solcellsbatteri installerat hemma. Några av dessa är:

Ökad självförsörjning och mindre miljöpåverkan. Genom att lagra solenergi i batterier kan du bli mindre beroende av elnätet och att köpa el när solen inte skiner. Du gör också miljön en stor tjänst, eftersom du använder så lokalproducerad och grön el som möjligt, i så stor utsträckning som möjligt. Ju fler som har möjlighet att använda grön, närproducerad el, desto bättre. Många bäckar små gör en stor å!

Elgata i skymning
Överbelastat elnät: Ju fler som använder egenproducerad el från solceller och solcellsbatterier, desto mer avlastat blir det allmänna elnätet.

Strömreserv vid strömavbrott. Solcellsbatterier kan fungera som reservkraft och en stor trygghet för din familj vid strömavbrott. Då kan du vara säker på att det finns energi för att driva viktiga apparater och lampor om elnätet skulle ligga nere.

Du gör elnätet (och Sverige) en tjänst. Elnätet i Sverige är ofta överbelastat, vilket driver upp elpriserna. Att använda egenproducerad el i högre utsträckning minskar belastningen på elnätet, vilket leder till lägre elpriser generellt.

Du slipper stressa över elpriserna. Att ha en batterireserv att ta till vid tillfälliga pristoppar på elen kan hjälpa till att hålla elfakturan nere, särskilt om du har timprisavtal och kan följa elpriserna live.

Är det ekonomiskt lönsamt att köpa solcellsbatteri?

De många plussidorna till trots, så är det faktiskt i de flesta fall inte ekonomiskt lönsamt att installera solcellsbatterier hemma. Det är alltså framför allt andra faktorer, som de fördelar nämnda ovan, som motiverar allt fler till köp idag.

De främsta anledningarna till att det är svårt att tjäna pengar på batterierna, är dels att de fortfarande är dyra att köpa trots skattelättnader, dels att du tjänar så mycket pengar på att sälja din överskottsel (där du både får betalt för elen du säljer till elnätet PLUS en skattereduktion på 60 öre per såld kWh). Det gör att den ekonomiska investeringen i dagsläget tar längre tid att tjäna in än batteriets förväntade livslängd.

Läs mer: Vad kostar solceller?

Hur länge håller ett solcellsbatteri?

Än så länge är livslängden för solcellsbatterier i regel kortare än för dina solpaneler, men tekniken för att lagra solel utvecklas ständigt. Blybatterier håller med dagens teknik oftast från 5 upp till 10 år, medan litiumbatterier kan hålla upp till 15 år. Kapaciteten sjunker dock med åren, så ett batteri som har 10 år på nacken har inte längre samma lagringskapacitet som det hade när du först installerade det.

Värt att nämna är dock att din användning av batteriet påverkar hur länge det håller. Med en skonsam användning, där du varken laddar upp eller ur ditt batteri helt, kan du förlänga livslängden rejält. Detta beror på att batterierna slits snabbare både av att laddas upp till 100 %, och att tömmas till 0 %.

Vad ska man tänka på innan man köper solcellsbatterier?

Innan du köper ditt batterisystem finns det såklart några saker som är bra att fundera över. Börja med att fråga dig hur du främst kommer att använda batteriet, så att du kan anpassa anläggningen utifrån det. Vill du till exempel använda det löpande under kvällar och nätter, eller vill du ha det som reserv vid exempelvis strömavbrott?

När du sen vet vad du vill få ut av batteriet, rekommenderar vi att du går igenom punkterna nedan innan du gör ditt köp:

  • Utvärdera ditt energibehov. Fundera och räkna på hur mycket överskottsel du förväntar dig att generera, och anpassa batterilagringskapaciteten utifrån din solcellsanläggnings kapacitet. Du vill inte ha ett batteri som är för litet, men inte heller betala dyra pengar för något du inte helt utnyttjar. Det här kan vara klurigt att veta på egen hand, men det finns hjälp att få. Här kan du komma i kontakt med erfarna solcellsföretag.
  • Stäm av syfte med elnät och installatör. För att kunna utnyttja ditt solcellsbatteri vid just strömavbrott måste du kunna koppla ifrån det från elnätet. Detta ställer vissa krav på installationen, och kräver godkännande från ditt nätbolag. Stäm därför av detta med både installatör och elnätsföretag i förväg.
  • Läs det finstilta. Ta reda på vilket underhåll som krävs för solcellsbatterierna och vilken typ av garantier som erbjuds av tillverkaren innan du bestämmer dig för en modell. Det är viktigt att vara medveten om underhållskostnader och eventuella begränsningar eller villkor för garantin.
  • Vänta inte med batteriinstallationen. Tänk på att det oftast är billigare att installera ett lagringssystem för din solcellsel i samband med att solcellerna installeras, så är du intresserad av ett solcellsbatteri är det ekonomiskt smart att göra allt på samma gång.

För att få en tydligare bild av vad en batteriinstallation skulle innebära för just dig, rekommenderar vi att du kontaktar flera solcellsföretag och begär offerter baserade på din specifika situation. Genom att rådfråga experter och jämföra olika erbjudanden kan du fatta ett välgrundat beslut som passar både dina behov och din budget.

Jämför erbjudanden på solcellsbatterier