Skaffa solceller till föreningen

Få erbjudanden från flera installatörer och jämför lösningar

Solceller: Gör egen el i er BRF

Att gå samman i en bostadsrättsförening och installera solceller är lönsamt både för föreningen och miljön. Med hjälp av Solceller.nu kan du jämföra lösningar från flera etablerade solcellsinstallatörer och hitta den bästa.

Jämför solcellsföretag

Beroende på hur elabonnemanget i föreningen är upplagt finns det olika vägar att gå. Om föreningen har ett gemensamt abonnemang kommer solcellerna att producera el till varje hushålls elförbrukning. Om hushållen har enskilda abonnemang används solcellerna till att understödja den gemensamma driften av belysning, tvättstuga, ventilation, hiss, laddstolpar för elbilar etc.

Bidrag

För närvarande (2022) finns det inga bidrag eller avdrag som bostadsrättsföreningar kan ansöka om för installation av solceller. Men en investering i solceller är ändå alltid lönsam. Så fort de är uppe sjunker föreningens elkostnader och med en livstid på minst 25 år kommer föreningen att ha tjänat in det man lägger ut på solcellerna. Möjligheterna är också goda att med olika typer av kreditupplägg undvika belastningar på räkenskaperna.

Sälja elen

Precis som för privata anläggningar kan en BRF sälja eventuell överskottsproduktion från solcellerna på elmarknaden. Om föreningen betalar skatt går det dessutom att göra avdrag för den överskottsel som går ut på elnätet. Dock får man bara göra avdrag med maximalt 18000 kronor per år.

Vägen till egen sol-el

Det är viktigt att det blir rätt från början. Föreningens medlemmar måste vara med på tåget och man bör planera ordentligt. Det handlar tex om vilken storlek och effekt anläggningen ska ha och vilka delar av taken på föreningen som är lämpliga.

Det handlar också om att tänka långt in i framtiden. Behöver taken åtgärdas inom de närmaste decennierna? Då kanske man ska åtgärda dem INNAN solceller monteras på. Och då kanske det är lämpligt med byggadsintegrerade solceller som fungerar som takpannor.

I samband med en installation av solceller kan det möjligen också vara läge att passa på och gå över till ett gemensamt elabonnemang i föreningen. Och apropå passa på är det också lämpligt att installera solceller i samband med andra tak- eller fasadjobb som kräver byggnadsställning.

För mer vägledning kan ni vända er till kommunens energirådgivare som kan ge tips och råd. Ta även in offerter från flera företag och jämför deras lösningar. Genom att diskutera era behov med flera intressenter får ni en bra bild av möjligheter och svårigheter.

Hitta rätt installatör

De solcellsinstallatörer som solceller.nu samarbetar med kan vägleda er med alltifrån projektering och installation till finansieringslösningar och serviceavtal.

När du skickar in intresseanmälan via formuläret får du kontakt med upp till tre företag. Diskutera dina behov och ta in offerter. De vet att de konkurrerar med andra och kommer att ge dig sina bästa erbjudanden. Välj sedan den installatör som passar er BRF bäst. Eller välj ingen. Du förbinder dig inte till något.

Fyll i formuläret nu

check icon

Spara tid

Lägg inte kraft på att leta upp solcellsinstallatörer själv. Låt oss hitta de som vill göra jobbet.

check icon

Spara pengar

Installatörerna vet att du jämför dem med andra. Därför kommer de att ge dig sina allra bästa erbjudanden.

check icon

Alltid gratis

Tjänsten är helt kostnadsfri. Du förbinder dig inte till något när du använder den.

Få erbjudanden nu