Solcellspaneler installerade på en vit villa med svart tak.

Vad kostar solceller?

Solceller för egen elproduktion är en investering som du får tillbaka på sikt. Men hur mycket kostar solceller egentligen? Här ger vi prisexempel för solceller och går igenom vilka faktorer det är som påverkar kostnaden.

Senast uppdaterad: 14.09.2022
Artikelns innehåll
  1. Vad kostar det att installera solceller?
  2. Detta påverkar priset
  3. Skattereduktion för grön teknik
  4. Underhåll och driftkostnader
  5. Hyra/leasa solceller

Kortsiktigt sett är det dyrt att installera solceller. Men om du tänker längre fram i tiden kommer investeringen bli lönsam. Solcellsanläggningar har en livslängd på cirka 30 år. Efter ungefär 15 år kommer solcellerna vara återbetalda.

Detta beror dock på hur stor solcellsanläggningen är, var i landet den ligger och hur den är placerad i förhållande till solen.

Samtidigt förväntas återbetalningstiden bli ännu kortare de kommande åren. Solcellernas effektivitet kommer öka och sedan 2008 har priset för solceller minskat kraftigt. Dessutom ökar solceller värdet på din bostad, samtidigt som du får möjlighet att sälja den överskottsel du inte behöver. Sammantaget är solceller en god investering.

Vad kostar det att installera solceller?

Solceller på ett vanligt hustak kostar mellan 100 000 och 160 000 kr. Men kostnaden för solceller beror på flera faktorer.

Det som främst avgör priset för solceller är anläggningens storlek och hur stor elförbrukning du behöver täcka. Priset ökar i takt med hur många paneler du köper.

En större solcellsanläggning till ett bostadskvarter eller en jordbruksfastighet kommer därför kosta mer än 160 000 kr. Och på samma sätt kommer en solcellsanläggning till ett mindre fritidshus istället tillhöra den lägre änden av skalan.

Dessutom påverkar saker som paneltyp, växelriktare, annan kringutrustning och val av installatör också priset.

Vad solceller kostar i ett enskilt fall är därför svårt att säga. Det beror helt enkelt på. Nedan hittar du däremot ett par generella prisexempel.

Prisexempel på solceller

AnläggningEffektKostnadKostnad med skatteavdrag1
Mindre villa (20–39 m2) 5 kW 75 000–95 000 kr 63 750–80 750 kr
Normalstor villa (40–59 m2) 10 kW 100 000–160 000 kr 85 000–136 000 kr
Större villa (60–80 m2) 15 kW 200 000–250 000 kr 170 000–212 500 kr

1Installation av solceller och annan grön teknik kan ge dig rätt till skattereduktion för arbets- och materialkostnad. Läs mer här.

 

Vill du ha ett mer exakt pris för dig och din bostad? Då bör du ta in offerter från flera solcellsinstallatörer, så att du kan jämföra deras produkter och priser. Det gör du genom att fylla i formuläret på denna sida. Då får du en prisbild som utgår från just dina förutsättningar och behov.

Fyll i formuläret nu

Detta påverkar priset

Det finns en rad olika faktorer och valmöjligheter som påverkar vad det kostar att installera solceller. Här är de främsta sakerna du bör ha i åtanke inför en solcellsinstallation.

Yta och önskad effekt

Vad solceller kostar baseras framför allt på anläggningens storlek, som i sin tur beror på vilken effekt du vill att anläggningen ska komma upp i. Om du vill kunna täcka en väsentlig del av din elförbrukning med solceller behöver din anläggning vara tillräckligt stor och/eller effektiv.

När man pratar om solcellers effekt brukar man använda enheten kW, vilket står för kilowatt. Kilowatt anger hur mycket el som produceras per sekund och kan även användas för att mäta elförbrukning. Därför talar man ofta om pris per kW när det gäller kostnaden för solceller.

Osäker på vilken effekt du ska välja? Utgå från ditt hushålls årliga elförbrukning. En årsförbrukning på 5 000 kWh (kilowattimmar) motsvarar ungefär 10 kW.

Vad kostar solceller per m2 och kW?

En 40 m2 stor solcellsanläggning med 10 kW effekt kostar cirka 100 000 kr. Priset per kW blir alltså 10 000 kr, medan priset per m2 blir cirka 2 500 kr.

Standardpanel eller premiumpanel

Vilken typ av solceller du väljer kommer påverka kostnaden. Solceller och solpaneler finns nämligen i olika utföranden och prisklasser.

Vilken prisklass solcellerna tillhör styrs i regel av hur effektiva de är. När du ska bestämma dig för prisklass är förstås takytan en faktor, då det kan bli kostsamt att installera solpaneler i premiumklass på en stor yta. Med ett mindre tak kan du välja att satsa på färre och mer effektiva solceller.

Traditionella eller integrerade solceller

Solpaneler kommer oftast i standardmått för att installeras på befintliga hustak. De placeras helt enkelt där de får plats.

Ett mer effektivt och estetiskt tilltalande alternativ än traditionella solceller är takintegrerade solceller, eller solcellstak som de även kallas. Integrerade solceller kommer i form av takpannor vilket gör att du kan utnyttja hela takytan – men då får du även räkna med en dubbelt så hög installationskostnad.

Val av växelriktare

Växelriktaren är det som omvandlar likström – det solcellerna producerar – till växelström, vilket är elen som används i våra hem. Växelriktaren står för den näst dyraste kostnaden i en solcellsanläggning. Det finns flera typer av växelriktare och vilken du ska välja beror på vilka behov du har. Nedan ser du de tre vanligaste alternativen.

Röd växelriktare monterad på en vit vägg.
Omvandlar solenergi. Växelriktaren är en viktig del av en solcellsanläggning. Den gör om likspänningen till el som kan användas.
1. Strängväxelriktare

Denna version är vanligast. Om du inte har några särskilda behov är den det mest kostnadseffektiva valet.

2. Växelriktare med optimerare

En växelriktare med optimerare kostar lite mer, men ger dig möjlighet att reglera enskilda solpaneler. Detta är ett bra val om solpanelerna naturligt får olika verkningsgrad på grund av takets vinklar eller skugga.

3. Hybridväxelriktare

Hybridväxelriktaren passar dig som planerar att använda ett batteri ihop med dina solceller. Den kan installeras med ett solcellsbatteri direkt eller i förebyggande syfte, och är därför betydligt dyrare än andra växelriktare. Vissa hybridväxelriktare har stöd för ödrift och möjlighet till elförsörjning under strömavbrott.

Växelriktarens storlek

Solceller producerar sällan sin maximala effekt. Därför kan du minska kostnaden genom att installera en växelriktare som är liten i förhållande till solcellsanläggningens storlek. Planerar du att utöka antalet solpaneler så småningom? Välj då en större växelriktare från början.

Takets lutning

Den bästa taklutningen för att alstra solenergi är 35–45 grader. På platta tak brukar man därför vinkla upp solpanelerna vid installationen, vilket gör att materialåtgången blir något större. Detta ökar den totala kostnaden något, vilket är värt att tänka på om du har en mindre budget.

Behövs bygglov?

Om ditt hus är K-märkt eller befinner sig i ett kulturhistoriskt område kan du behöva ansöka om bygglov för att få sätta upp solceller. Bygglov kan även krävas för installation på kontorsbyggnad, i områden som är av riksintresse och om byggnadens yttre kommer att påverkas, till exempel med ny fasad eller taktäckningsmaterial.

Ett bygglov innebär en ganska stor extrakostnad utöver det du betalar för dina solceller.

Solcellsbatteri och laddbox

Med ett solcellsbatteri kan du lagra elen som inte går åt under dagen och istället nyttja den under kvällen. Batterier till solcellsanläggningar är i dagsläget dyra vilket ökar kostnaden markant. Priset för ett mindre solcellsbatteri kan landa på mellan 10 000 och 40 000 kr, medan ett större batteri går på närmare 100 000 kr.

Om du kompletterar din solcellsanläggning med en laddbox för elbil får du också räkna med en högre totalkostnad. En vanlig laddbox kostar cirka 5 000–12 000 kr (utan installation).

Batterier och elbilsladdare ger rätt till skatteavdraget för grön teknik – läs mer nedan.

Skattereduktion för grön teknik

När du anlitar ett företag för att installera solceller kan du få skatteavdrag på både arbets- och materialkostnad. Det innebär att din slutliga skatt blir lägre och installationen blir billigare. Du får göra avdrag på högst 50 000 kronor per person och år.

Detta skatteavdrag kallas ibland grönt rotavdrag, men är ett eget avdrag som inte kan kombineras med rot- eller rutavdrag. För att kunna använda avdraget behöver du uppfylla vissa villkor. Läs mer om hur skattereduktion för grön teknik fungerar här.

Hur mycket får jag dra av?

  • Nätanslutet solcellssystem
    För solceller anslutna till elnätet får du dra av 20 % av kostnaden för arbete och material.
  • Lagringssystem till egen solel
    För solcellsbatterier som lagrar överskottsel får du dra av 50 % av kostnaden för arbete och material.
  • Laddningspunkt för elfordon
    För installation av laddbox för elbilar och andra elfordon får du dra av 50 % av kostnaden för arbete och material.

Jämför installatörer gratis

Underhåll och driftkostnader

Utöver priset för solcellerna och själva installationen tillkommer kostnader för underhåll och drift. Här är några saker att tänka på.

Livslängd

Solcellernas livslängd uppskattas till cirka 30 år, men detta varierar med paneltyp, takskick och klimat. Produktionsnivån sjunker med tiden, men de flesta solceller har en effektgaranti på minst 80 % efter 20–25 år.

Växelriktaren brukar behöva bytas ut först eftersom den har kortast livslängd av alla komponenter. Därför utgör den också en betydande del av underhållskostnaden. Effektgarantin ligger på cirka 5–10 år, medan livslängden uppskattas till 10–20 år. De dyrare modellerna brukar ha en längre garantitid.

Ett snötäckt tak med solpaneler.
Snö rengör. Regn och snö hjälper till med att hålla solpanelerna rena.

Rengöring

Löv, pollen och fågelspillning kan smutsa ner solcellerna, men det är oftast ingen fara – och påverkan på elproduktionen är obetydlig. Snö och regn blir en naturlig rengöring för dina solpaneler.

Du slipper alltså extrakostnader för rengöring. Om behovet ändå uppstår ska du använda ett specialtvättmedel avsett för solpaneler. Tänk på att vara försiktig om du vistas på tak.

Välj en certifierad installatör

Det är viktigt att solcellsanläggningen blir optimerad efter din bostad eftersom det innebär lägre driftkostnader. En certifierad installatör med erfarenhet av förnybar energi vet hur solpanelerna ska placeras och dimensioneras för bäst effekt och livslängd.

Läs mer om hur du väljer rätt solcellsinstallatör här.

Hyra/leasa solceller

Leasing innebär att du hyr solcellerna – med möjligheten att köpa loss dem längre fram. Ett företag får stå för grundinvesteringen och du kan börja producera egen solel direkt. Då slipper du den höga inköpskostnaden.

Många leasingföretag erbjuder en fast månadsavgift där underhåll och service ingår, vilket kan vara en trygg och bekväm lösning.

En nackdel med att leasa solcellerna är att du inte har full kontroll över din solcellsanläggning. Om du väljer att sälja fastigheten innan avtalstidens slut blir månadskostnaden också något som en köpare behöver ta ställning till. Däremot ökar solcellerna värdet på din bostad, vilket oftast gör leasing till en stabil investering.

Här hittar du mer information om för- och nackdelar med att leasa solceller.

Jämför flera installatörer

Slutligen har olika solcellsleverantörer olika produkter och priser. Därför är det klokt att ta in och jämföra offerter från flera företag innan du bestämmer dig, så att du kan hitta rätt lösning för dig till rätt pris.

Solceller.nu är en gratistjänst som hjälper dig att hitta och jämföra solcellsinstallatörer med rätt kompetens för dina behov. Det kostar dig ingenting att använda tjänsten.

Så gör du

1. Fyll i formuläret. Ta ett par minuter och beskriv vad du behöver.

2. Få erbjudanden. Du blir kontaktad av upp till 3 solcellsinstallatörer nära dig. De vet om att du jämför dem. Därför får du deras bästa erbjudanden.

3. Välj installatör. Välj sedan den solcellsinstallatör du tycker är bäst lämpad för jobbet – eller välj ingen alls. Du förbinder dig inte till någonting.

Få erbjudanden på solcellsinstallation