Solceller för lantbruk och gårdar
Solceller och lantbruk är en mycket bra kombination. Med hjälp av Solceller.nu kan du jämföra lösningar från flera etablerade solcellsinstallatörer och hitta den bästa.
Jämför erbjudanden på solceller
Att allt fler lantbruk investerar i solceller är inte konstigt. I en energislukande verksamhet är återbetalningstiden kort och en gård har ofta utmärkta platser att installera solcellsanläggningar på.
Solcellernas elproduktion gör snabbt positiva avtryck i resultaträkningen. Lantbruket får också en mer solid grund att stå på genom att inte exponera sig för kostnadssvängningar på elmarknaden i lika hög grad.
En annan viktig aspekt är att en solcellsanläggning påverkar företagets hela profil positivt både externt och internt.
Sälja elen
Precis som för privata anläggningar kan du sälja eventuell överskottsproduktion från solcellerna på elmarknaden. Detta bokförs sedan som en intäkt i näringsverksamheten.
Det finns dock begränsningar att ta hänsyn till. Blir solcellsanläggningen för stor kan man klassas som energiproducent och då blir det genast dyrt och komplicerat. Att ligga i riskzonen för detta (toppeffekt 500 kw) kräver dock över 2000 kvm paneler.
För att få skatteavdrag för överskottselen får huvudsäkringen inte överstiga 100 A. Dessutom ska företaget själv göra av med huvuddelen av elen och man får göra avdrag för maximalt 30 000 kwh per år.
Batterier
Istället för att sälja överskottselen kan det för lantbruk passa bra att spara en del av överskottet i batterier. Då kan man använda sin sol-el under till exempel de tidiga mornarnas toppar.
Batterierna är fortfarande relativt dyra, men blir allt billigare och det kan vara en lönsamt beslut att komplettera solcellsanläggningen med egen energilagring. På detta sätt kan verksamheten även parera förödande strömavbrott.
Bidrag
För närvarande (2023) finns det inga bidrag som företag kan ansöka om för installation av solceller och/eller batterier. Däremot betraktas anläggningen som en investering i näringsfastigheten med de avdragsmöjligheter som då följer. Möjligheterna är också goda att med olika typer av kreditupplägg helt undvika belastning på den kontanta kassan.
Hitta rätt installatör
Det är viktigt att det blir rätt från början och att man planerar ordentligt. Det handlar om anläggningens storlek och effekt, platsen för solcellerna, takens beskaffenhet etc. Diskutera därför dina behov med flera företag och jämför deras lösningar.
När du skickar in intresseanmälan via formuläret får du kontakt med upp till tre företag. Diskutera dina behov och ta in offerter. De vet att de konkurrerar med andra och kommer att ge dig sina bästa erbjudanden. Välj sedan det alternativ som passar företaget bäst. Eller välj ingen. Du förbinder dig inte till något.