En solcellsinstallatör monterar solceller och kollar åt höger.

Så väljer du rätt solcellsinstallatör – 5 smarta tips

Solcellsbranschen är en växande marknad. Idag finns det många solcellsinstallatörer- och leverantörer att välja mellan – och allt fler dyker upp. Så hur ska du välja vilken installatör du ska anlita?


Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Senast uppdaterad: 07.07.2023

För att du ska bli så nöjd som möjligt med din installation finns det några saker du kan kolla upp och göra.

1. Välj en certifierad och auktoriserad installatör

Det är viktigt att den installatör du anlitar är auktoriserad av Elsäkerhetsverket och har behörighet att arbeta med elinstallationer. Det ska alla företag som installerar solceller vara. Elinstallatör är nämligen ett reglerat yrke.

På Elsäkerhetsverkets webbsida kan du kontrollera om ett företag är auktoriserat.

Det är även en fördel att anlita en certifierad installatör av förnybar energi. Det innebär att du väljer en installatör med validerad kompetens och kunskap. Du kan då lita på att installatören bland annat vet hur din solcellsanläggning ska dimensioneras, installeras och underhållas rätt.

Att anläggningen optimeras och dimensioneras särskilt efter din bostad innebär att du får lägre driftkostnader och att anläggningens livslängd ökar. Här kan du läsa mer om dimensionering av solceller.

Dessutom är risken för eventuella problem med anläggning mindre om du anlitar en certifierad installatör. Om ett problem skulle uppstå känner den certifierade installatören till din anläggning och kan enklare hjälpa dig.

Incerts certifikat för installatörer av solvärme och solel.
Installationscertifiering. Certifierade installatörer av solel och solvärme har dessa två certifikat.

Även ocertifierade installatörer kan förstås ha god kunskap inom sitt område, men certifieringen validerar denna kunskap. Den fungerar helt enkelt som ett bevis för installatörens kompetens.

Certifieringen är frivillig för installatörer och utfärdas av Incert, som är ackrediterade av Sveriges nationella ackrediteringsorgan Swedac. Du kan kontrollera ett certifikas giltighet och och söka efter certifierade företag här.

För att bli certifierad måste installatören ha minst tre års dokumenterad erfarenhet inom installatörsbranschen, en relevant utbildning för verksamheten samt genomgå en kurs och godkännas vid en examination. Certifieringen gäller i fem år.

2. Välj en installatör som är medlem i Svensk Solenergi

Svensk Solenergi (SSE) är solenergibranschens branschorganisation och har närmare 270 medlemsföretag. För att bli medlem måste företagen uppfylla särskilda krav på kompetens, produktkvalitet och etik. Det innebär att ett företag som är medlem i SSE har bevisad kompetens.

Svensk Solenergi har även en certifiering för solcellsmontörer. För att bli certifierad solcellsmontör ska ett teoretiskt prov avklaras. Certifieringen gäller därefter i 5 år.

Läs mer: Stor guide – vägen till egna solceller

3. Kontrollera F-skatt

Se upp för företag som inte har F-skattebevis och inte är registrerade som arbetsgivare. De betalar kanske varken skatt eller arbetsgivaravgift och därmed utför svartjobb.

Om du anlitar en installatör som utför ett svartjobb kan det bli svårt att använda eventuella produktgarantier om något problem skulle uppstå med din anläggning.

Dessutom måste det företag du anlitar ha F-skatt för att du ska kunna nyttja rotavdrag och grönt avdrag. Det är därför värt att kontrollera att företaget du funderar på att anlita har F-skatt.

Du kan kontrollera att ett företag är godkänt för F-skatt och är registrerat för moms samt som arbetsgivare på Skatteverkets webbsida.

4. Välj en installatör med kollektivavtal

Fördelen med att välja ett solcellsföretag med kollektivavtal är att personalen har bra arbetsförhållanden. Bättre arbetsförhållanden ger bättre förutsättningar för ett väl utfört arbete.

Kolla därför gärna om den solcellsinstallatör du tänker anlita är medlem i och har kollektivavtal genom ett fackförbund som Installatörsföretagen eller Elektrikerna. Be installatören om att få se ett medlemsbevis.

5. Jämför installatörer och offerter

Innan du bestämmer dig för en solcellsinstallatör bör du ta in flera offerter från olika företag. Jämför deras priser, kompetens och få rådgivning. Välj sedan den lösning som passar dig och din bostad bäst.

När du pratar med installatörerna kan du med fördel fråga efter referensanläggningar.

Genom att fylla i formuläret här på Solceller.nu får du enkelt upp till 3 offerter från solcellsinstallatörer- och leverantörer nära dig. Det tar inte längre tid än 1 minut och kostar dig ingenting.

Fyll i formuläret