Hur fungerar solceller?

Att installera solcellspaneler hemma för att producera egen grön energi blir allt vanligare. Men hur fungerar det egentligen? I denna artikel ska vi titta närmare på hur solceller fungerar och vad som gör dem så effektiva.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Publicerad: 12.06.2023

Solceller är en fantastisk innovation som möjliggör elproduktion av solenergi. Genom att omvandla solens strålar till elektricitet kan solceller hjälpa oss att minska vår miljöpåverkan och utnyttja solen som förnybar energikälla.

Faktum är att vi skulle kunna täcka hela världens energibehov med bara en bråkdel av den energi solen förser oss med varje dag, om vi bara tog tillvara på den. Hur det går till när vi faktiskt gör det ska vi försöka förklara nu.

Vad är solceller?

Illustration på hus med solceller på taket.
Solenergi: Tack vare solceller kan vi omvandla solljuset till elektricitet.

Solceller är små enheter som omvandlar ljusenergi från solen till elektrisk energi. De består av flera lager som samverkar för att skapa elektricitet från solens strålar. När man kopplar ihop flera celler bildas en solpanel, och det är dem vi kan placera på tak eller mark för att producera el.

Vill du installera egna solpaneler hemma kan du hitta och jämföra leverantörer här.

Hur fungerar solceller?

Tack vare solcellens lager och deras olika egenskaper kan ström skapas från solens strålar. Dessa lager innehåller ett så kallat halvledarmaterial, vilket är material som både kan leda och inte leda ström beroende på vilka förutsättningarna som ges.

Vanligtvis används kisel som halvledarmaterial i dagens solceller, och genom att tillsätta fosfor till det övre lagret, och bor till det undre lagret, bildas en spänning när solens strålar träffar ytan. En elektrisk ström uppstår som vi kan ta tillvara på! Så här går det till mer i detalj:

1. Solens strålar absorberas av solcellen

Solcellens framsida består av ett tunt skyddande glas som släpper in solljuset och skyddar de underliggande lagren. När solens strålar träffar solcellspanelen absorberas ljuset av de halvledande materialen i solcellen.

2. Elektrisk spänning skapas

Solenergin ger elektronerna i halvledarmaterialet tillräckligt med energi för att frigöra dem från sina atomer. Detta skapar ett elektriskt fält i cellen, vilket i sin tur gör att de frigjorda elektronerna börjar röra på sig.

Illustration över hur solljus omvandlas till el.
Solenergin omvandlas: Med hjälp av en växelriktare kan vi omvandla likström till växelström.
3. Likström uppstår

De frigjorda elektronerna rör sig i samma riktning och skapar en elektrisk ström: Likström har skapats. Detta är möjligt på grund av den elektriska obalans som finns mellan framsidan och baksidan (de olika lagren) av solcellen.

4. Strömmen omvandlas till växelström

Baksidan av solcellen fungerar sen som en elektrisk kontakt, och hjälper till att avleda den genererade strömmen ut ur solcellen. Strömmen passerar genom en växelriktare som omvandlar likströmmen till växelström, vilket är nödvändigt för att vi ska kunna använda elen.

5. Vi har el!

Den omvandlade strömmen kan sedan användas för att driva elektriska apparater eller ladda batterier via våra vägguttag. Det är husets elcentral som tar emot elen från växelriktaren och fördelar den dit den behövs.

6. Överskottselen säljs till grannen

Om du är uppkopplad på elnätet kan du via ditt elbolag sälja den el du inte förbrukar själv. Din överskottsel matas då automatiskt ut på elnätet, och du får både avdrag på din nästa elfaktura, och kan göra skatteavdrag på den el du säljer.

Hur mycket el producerar solceller då?

Solceller producerar olika mycket el beroende på hur och var de är placerade. Paneler monterade i söderläge (på en plats med många soltimmar) med en vinkel på 40–45 grader och utan skuggor är mest effektiva.

En tumregel att förhålla sig till är att gynnsamt placerade solceller varje år producerar ungefär 1 kWh el per installerad kW i effekt. Här kan du läsa mer om hur mycket solceller som behövs för att täcka en normal elförbrukning.

Fungerar solceller vid strömavbrott?

Solceller fungerar vanligtvis inte vid strömavbrott om de är anslutna till det allmänna elnätet. Det beror på att solcellsanläggningar som är anslutna till nätet vanligtvis är konfigurerade för att automatiskt stängas av vid strömavbrott. Detta görs av säkerhetsskäl för att förhindra att solenergin skadar de som arbetar med att reparera nätet.

Illustration på solcellsbatteri.
Lagra energin: För att kunna lagra din solel behöver du installera ett solcellsbatteri.

Det finns dock en alternativ lösning som kallas för solcellsinverter med batterilagringssystem. Dessa system tillåter solcellsanläggningar att fungera även vid strömavbrott genom att använda batterier för att lagra den genererade solenergin. Läs mer om solcellsbatterier här.

Installera solceller hemma

Om du nu har blivit inspirerad till att installera solceller hemma kan du samla in och jämföra offerter från olika leverantörer genom att använda formuläret här på sidan. Tjänsten är självklart gratis och utan förpliktelser till köp.

OBS! Kom ihåg att du får göra skatteavdrag för grön teknik på installationen. Vill du även installera ett batteri så att du kan lagra elen du producerar, eller en laddstolpe till en elbil, är skatteavdraget ännu högre. Läs mer om vad det kostar att installera solceller här.

Jämför solcellsinstallatörer nu