Vad är skillnaden på solceller och solfångare?

Solceller producerar solenergi, medan solfångare genererar solvärme. I den här artikeln får du en överblick över de viktigaste skillnaderna mellan teknologierna, så att du kan hitta den bästa lösningen för dig.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Publicerad: 11.07.2023
Innehåll
  1. Solceller producerar el
  2. Fördelar med solceller
  3. Solfångare producerar värme
  4. Fördelar med solfångare
  5. Solceller eller solfångare – vilken ska man välja?

Teknikerna för att utvinna solenergi utvecklas ständigt. Du har med största sannolikhet hört talas om solceller, vilka kan omvandla solstrålning till el för att driva allt från lampor till bilar och hus.

En lite mindre känd teknik är solfångaren, som omvandlar solstrålning till värme istället för el. Precis som solenergi kan värmen solfångarna genererar transporteras för direktanvändning eller för lagring.

Solceller och solfångare fungerar olika och har olika användningsområden, så det är klokt att jämföra teknikernas fördelar och nackdelar innan du bestämmer dig för vilken variant som passar dig bäst.

Solceller producerar el

Glödlampor som lyser
Solceller ger el: Med elen från solceller kan du driva exempelvis beylsning och annan hushållsutrustning. Solfångare däremot genererar bara värme.

Det vanligaste sättet att utnyttja solenergi är genom användning av solpaneler. Panelerna finns i olika storlekar och effektivitetsgrader, och kan placeras på kommersiella byggnader, bostäder, stugor, båtar och husbilar.

En solcell använder ljus och värmestrålning från solen för att skapa elektrisk energi, som också kallas solenergi. Denna process kallas för en solcellsprocess, och innebär att solenergi frigör elektroner i solcellen som kan röra sig och därmed skapa elektricitet.

För bästa prestanda kopplas solcellerna i serie och placeras strategiskt utifrån solförhållandena. Den producerade energin kan lagras, transporteras eller användas direkt i anslutna enheter. En solcellsmodul kan driva allt från små trädgårdslampor till stora byggnader – allt beroende på deras storlek, läge och effektivitet.

Läs även: Hur fungerar solceller?

Fördelar med solceller

Fördelarna med solceller är att du kan ta tillvara på lite av all den solenergi som ändå finns runt omkring dig och på så sätt göra både miljön, elnätet och elpriserna en tjänst.

Andra fördelar är de ekonomiska vinsterna för dig. En solcellsanläggning kapar dina elfakturor både genom lägre förbrukning och genom att du kan sälja din överskottsel till det vanliga elnätet. Dessutom får du skatteavdrag för varje såld kWh, plus avdraget för grön teknik som du får göra för både inköp av material och installation. Som om inte det vore nog höjer en solcellsanläggning som regel värdet på bostaden.

En solcellspanel och en solfångare mot en vit bakgrund.
Lika utseende: Solcellspaneler och solfångare kan se lika ut på avstånd. Här ser vi en solcellspanel till vänster, och en vakuumsolfångare till höger.

Solfångare producerar värme

I likhet med solceller omvandlar solfångare också energi från solen. Skillnaden är att solenergin används för att värma vatten och hus, snarare än att producera el.

Ett solfångarsystem består vanligtvis av utomhusfångare som är anslutna till interna rörledningar, en ackumulatortank och ett styrsystem. Transporten av värmen är oftast vattenburen, och kan kombineras med andra energisystem när solenergieffekten är låg.

Här kan du läsa mer om hur solfångare fungerar.

Fördelar med solfångare

Några av fördelarna med solfångare är att de kan generera värme från solens energi, vilket är en förnybar energikälla. Värmen är dessutom helt lokalt producerad vilket är ett extra plus för miljön.

För dig som redan har vattenburen värme hemma kan solfångare dessutom vara en mycket god investering som minskar dina uppvärmningskostnader över året. Solfångare är oftast också billigare än solceller. Däremot kan du inte få skatteavdrag om du installerar enbart solfångare.

Solceller eller solfångare – vilken ska man välja?

För att bestämma om solceller eller solfångare är det bästa valet för dig är det bäst att börja med att utvärdera ditt behov och din förbrukning.

Fakta

PVT-panel

En PVT-panel är en hybrid mellan en solpanel och en solfångare och genererar därmed både el och värme. Kombinationen möjliggör både produktion och lagring av elkraft, och utnyttjande av solvärme som transporteras via en värmebärare (ofta ett vatten- eller luftsystem).

Eftersom det finns färre tillverkare av hybridtekniken än av solceller och solfångare separerade är den än så länge svårare att få tag på, och inte lika utbredd på den privata marknaden. PVT är däremot under utveckling, och utbudet optimeras och växer för varje år.

Om uppvärmning av ditt hem och/eller kranvatten är din främsta prioritet, kommer det att vara mer fördelaktigt att omvandla solens strålar direkt till värme, snarare än att skapa elektricitet först.

Har du däremot ett större behov av el än varmvatten är solceller troligtvis det rätta valet för dig. Solceller är också betydligt mer utbrett, och utbudet är därför avsevärt större.

Vilken du än väljer så är det en klok investering. Utvecklingen av soleneritekniken går dessutom snabbt framåt, och det är mycket troligt att vi kommer se både fler solceller och solfångare på svenska byggnader de kommande åren.

Vill du vara en del av utvecklingen och samtidigt göra både miljön och plånboken en tjänst kan du använda vår offerttjänst för att komma i kontakt med solcellsföretag i närheten av dig. Allt du behöver göra är att lägga ett par minuter på att fylla i formuläret här på sidan. Du förbinder dig inte till något köp genom att använda tjänsten, och självklart är den helt gratis.

Jämför solcellsofferter gratis


Vill du veta mer? På vår artikelsida hittar du mer information om solceller och annan solenergiteknik.