Solfångare – detta bör du veta

Genom att installera solfångare hemma kan du värma upp rum och vatten med förnybar energi och samtidigt reducera dina elkostnader. I den här artikeln går vi igenom hur solfångare fungerar och annat som kan vara bra att veta om den miljövänliga tekniken.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Publicerad: 10.07.2023
Innehåll
  1. Så fungerar en solfångare
  2. Solfångare för varmvatten och uppvärmning
  3. Solfångare som uppvärmning av pool
  4. Så vet du om solfångare är en bra investering
  5. Placering av solfångare
  6. Solfångare för ett grönare samhälle
  7. Skatteavdrag för solfångare?

Den totala mängden solenergi som träffar jordens yta varje år överstiger med råge hela världens energibehov, och Sverige har enligt SMHI en globalstrålning på från 700 kWh/m2 i norr, till 11 000 kWh/m2 på Gotland varje år.

Det enklaste sättet att utnyttja solenergin är genom passiv eller aktiv uppvärmning. Passiv solvärme kan användas vid strategiska byggkonstruktioner, där solen skiner in genom glas och värmer upp ytorna inomhus.

Det mest effektiva sättet att generera solvärme är dock att utnyttja instrålningen aktivt, och det är här solfångarna kommer in. Ett solfångarsystem gör det möjligt att aktivt fånga upp solenergin och transportera den till ett annat ställe, där den kan användas till exempelvis vattenburen värme eller varmvatten.

Så fungerar solfångare

En solfångare omvandlar solstrålning till termisk energi som kan lagras eller användas till uppvärmning. Solfångaren skiljer sig därmed från solcellsteknologi som omvandlar solstrålningen till elektrisk ström.

De två vanligaste typerna av solfångare är plana solfångare och vakuumrörsolfångare. Plana solfångare kan påminna om en solcellspanel i utseende, och innehåller ett värmemedium som vanligtvis innehåller vatten. Alla solfångare har dock en absorbator som samlar in solstrålningen och gör den till värme, och det är den processen som är anläggningens hjärta.

Vakuumrörsolfångare består av ett yttre och ett inre rör, med vakuum däremellan, och värmemediet i det inre röret kan innehålla en blandning av vatten och glykol. Detta gör att vätskan inte fryser när temperaturerna sjunker.

Vakuumrör är upp till 40 % mer effektivt än traditionella solfångare, och dubbelt så effektivt som solcellspaneler. Nackdelen med denna typ av solfångare är att den har kortare levnadstid, och är sammantaget dyrare än de plana solfångarna.

Plana solfångare är mer kostnadseffektiva, och passar bättre om du har begränsat med plats, då vakuumrören är större och därmed kräver mer yta.

Läs även: Hur fungerar solceller?

En solcellspanel och en solfångare mot en vit bakgrund.
Lika utseende: Solcellspaneler och solfångare kan se lika ut på avstånd. Här ser vi en solcellspanel till vänster, och en vakuumsolfångare till höger.

Solfångare för varmvatten och uppvärmning

Uppvärming av kranvatten är den vanligaste användningen för solfångare, eventuellt kombinerat med bostadsuppvärmning. Installationer för detta ändamål kommer normalt att täcka upp till 50 procent av varmvattenbehovet, medan installationer för kombinerad bostads- och vattenvärme vanligtvis täcker cirka 30 procent av bostadens uppvärmningsbehov.

Om du funderat på någon form av solcellsteknik som främst ska användas för uppvärmning i hemmet, kan solfångare vara ett bra alternativ, framförallt för dig som redan har ett vattenburet system i ditt hus. Eftersom ett fullt installerat solfångarsystem är automatiskt kräver det praktiskt taget inget underhåll.

Villa med solfångare på taket och pool
Solfångare till pool. Att värma upp poolen med solfångare kan spara pengar på elräkningen.

Solfångare till pool

Att använda solfångare som uppvärmning till poolen kan vara ett kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ.

Solfångaren behöver ofta vara ungefär hälften så stor som poolen, och på en solig dag kan en sådan anläggning få vattentemperaturen att stiga med flera grader. Även om solfångaren inte kan användas vid dåligt väder, kan de definitivt dra ner uppvärmningskostnaden under säsongen.

Avgör om solfångare är en bra investering för dig

Fakta

PVT-panel

En PVT-panel är en hybrid mellan en solpanel och en solfångare och genererar därmed både el och värme. Kombinationen möjliggör både produktion och lagring av elkraft, och utnyttjande av solvärme som transporteras via en värmebärare (ofta ett vatten- eller luftsystem).

Eftersom det finns färre tillverkare av hybridtekniken än av solceller och solfångare separerade är den än så länge svårare att få tag på, och inte lika utbredd på den privata marknaden. PVT är däremot under utveckling, och utbudet optimeras och växer för varje år.

Innan du investerar i ett solfångarsystem är det klokt att skapa sig en överblick över hushållets totala energiförbrukning genom att titta på hur mycket el som går till uppvärmning av vatten och rum. Förbrukar du en stor del av din elkonsumtion på annat än värme och tappvatten kan solpaneler vara en bättre lösning än solfångare, eftersom du då kan producera egen el.

Att investera i solfångare passar också dig som är i färd med att byta varmvattenberedare eller renovera tak eller fasad, eftersom installation då kan göras samtidigt. Det gör att du kan hålla ner kostnaden för installationen något.

Stående solfångare på platt tak
Solfångare: Solfångare kan också monteras fristående på platt tak.

Placering av solfångare

I likhet med solcellsteknologi är det nödvändigt med goda solförhållanden med bra instrålning för maximal effekt.

Höga byggnader och träd runtomkring kan skugga anläggningen, vilket påverkar effekten mycket negativt. Om så är fallet hos dig, kan det vara ett alternativ att placera solfångarna en bit bort från huset, eller välja andra förnybara energikällor som matchar dina förutsättningar bättre.

Läs även: Hur mycket solceller behöver man?

Installera solfångare för ett grönare samhälle

Många som köper system för utnyttjande av solenergi motiveras av möjligheten att bidra till klimatarbetet. Solen är en förnybar energikälla, och ju mer av den totala energiförbrukningen som görs förnybar och produceras lokalt, desto mindre blir behovet av eltransporter eller fossila energikällor.

Skatteavdrag för solfångare?

När du installerar solfångare får du inte samma rätt till skatteavdrag som när du installerar solceller. För att få skatteavdrag för grön teknik måste anläggningen nämligen vara ansluten till elnätet, och producerar du både el och värme från solen måste minst 20 % av produktionen vara solel.

Det betyder att du alltså inte kan få skatteavdrag för installationer av enbart solfångare, men däremot om du installerar en mix av de två. Vill du ta reda på vad skillnaden mellan solceller och solfångare är, kan du läsa vidare här.

Få erbjudanden på solceller