Sälja överskottsel: Så blir du mikroproducent med egna solceller
Hur säljer man sin överskottsel? Vad räknas som mikroproduktion och måste man betala energiskatt? I den här artikeln reder vi ut alla frågetecken kring mikroproduktion av el och hur du ska göra för att tjäna på solcellerna.
Vad är mikroproduktion?
En vinst med att installera egna solceller är möjligheten att kunna sälja elen du inte själv använder. Elen som blir över kallas överskottsel och den kan du mata in på elnätet genom ditt elbolag. Med en mindre solcellsanläggning kan du till och med få skattereduktion på den sålda elen så länge vissa villkor uppfylls.
Småskalig elproduktion kallas för mikroproduktion och den som säljer överskottsel kallas för mikroproducent. Definitionen av mikroproduktion skiljer sig något åt beroende på sammanhang. Detta beror på att olika villkor gäller för olika avgifter och avgiftsbefrielser. Ellagens definition avgör om du ska betala anslutningsavgift till ditt elnätsföretag, medan Skatteverkets definition påverkar din rätt till skatteavdrag för elen du säljer.
Detta säger Ellagen
Enligt Ellagen är mikroproduktion en solcellsanläggning med en inmatning på högst 43,5 kW (kilowatt) och en huvudsäkring på max 63 A (ampere). Effekten får inte överstiga effekten för ditt uttagsabbonemang*.
Solcellerna ska anslutas till en befintlig anslutningspunkt, till exempel den du använder till din bostad, och hushållet ska göra av med mer el än ni producerar på ett kalenderår. Uppfylls kraven behöver du inte betala någon avgift för att ansluta solcellerna till elnätet.
*Uttagsabbonemanget är ditt vanliga elavtal. För att mata in el på elnätet behöver du också ett inmatningsabonnemang.
Detta säger Skatteverket
Skatteverkets definition av mikroproduktion, och tillhörande villkor, skiljer sig lite mellan privatbostäder och näringsfastigheter. Krav som gäller för samtliga mikroproducenter är att elen som produceras ska vara förnybar, alltså att den framställts med exempelvis sol, vind eller vatten.
Solceller på privatbostad
För solceller på privatbostäder har Skatteverket satt en maxgräns för inmatning på 500 kW. Du får inte bedriva någon näringsverksamhet med elen du säljer och din huvudsäkring får inte överstiga 100 ampere.
Solcellernas anslutningspunkt och säkring ska vara densamma som privatbostadens. Det finns också en gräns på hur många kilowattimmar du får mata in på elnätet per kalenderår: högst 30 000 kWh. Läs mer på Skatteverket: Mikroproduktion av förnybar el – privatbostad.
Solceller på näringsfastighet
Solceller på en näringsfastighet ska ha samma anslutningspunkt och huvudsäkring som fastigheten har. Säkringen får inte överstiga 100 ampere. Du kan få göra avdrag för anläggningens värdeminskning.
Om du får ersättning för elen ska du registrera dig för moms, eftersom att solceller på en näringsfastighet räknas som en del av näringsverksamheten. Inkomsterna från försäljningen ska deklareras som inkomst av näringsverksamhet.
Fastighetsskatten påverkas främst av om solcellerna är fristående, till exempel i en solcellspark, eller om solcellerna är en påbyggnad (på ett hustak). Tänk på att reglerna kan variera beroende på vilken typ av näringsfastighet det handlar om. Läs mer på Skatteverket: Mikroproduktion av förnybar el – näringsfastighet.
Sammanfattning av villkor
Villkor | Ellagens krav För kostnadsfri nätanslutning | Skatteverkets krav För rätt till skatteavdraget |
---|---|---|
Ampere | Max 63 A | Max 100 A |
Inmatning per kW | Max 43,5 kW | Max 500 kW |
Inmatning per kalenderår | Ingen gräns | Max 30 000 kWh |
Effekt | Får ej överstiga effekten i uttagsabonnemanget | Max 500 kW |
Anslutningspunkt | Ska delas med en befintlig anläggning |
Ska delas med privatbostad eller näringsfastighet |
Huvudsäkring | Ska delas med en befintlig anläggning |
Ska delas med privatbostad eller näringsfastighet |
Elförbrukning | Får ej överstiga hushållets elproduktion |
Ingen maxgräns, men underlaget för skatteavdrag blir aldrig större än antalet kWh som tagits ut. |
Så får du skatteavdrag för din överskottsel
Du som är mikroproducent kan få skattereduktion för de kilowattimmar som du matar in på elnätet. Skatteavdraget blir dock aldrig större än det antal timmar som tagits ut ur samma anslutningspunkt – och aldrig högre än 30 000 kilowattimmar på ett kalenderår.
Villkor för skatteavdrag
För att få avdrag behöver du meddela elnätsföretaget att du framställer förnybar* el. Elnätsföretaget kommer sedan årligen lämna in kontrolluppgifter till Skatteverket på hur mycket el du matat in och tagit ut. Din solcellsanläggning behöver också uppfylla Skatteverkets villkor för mikroproduktion – villkoren hittar du längre upp i artikeln.
*Förnybar el är el som framställts genom en förnybar källa såsom sol, vind, vågor, tidvatten, jordvärme eller biomassa.
Hur mycket skattereduktion kan man få?
Skattereduktionen för förnybar el är underlaget multiplicerat med 60 öre. Underlaget baseras på mängden kilowattimmar som du tagit ut och förbrukat.
Som mest kan du få 18 000 kronor i skatteavdrag för din solel.
På ett kalenderår matar du in 20 000 kilowattimmar till elnätet.
20 000 kilowattimmar × 60 öre = 12 000.
Du kan få ut 12 000 kronor i skattereduktion.
Flera personer på samma anslutning
Om ni är flera personer som matar in förnybar el genom samma anslutningspunkt ska underlaget fördelas mellan er. För att kunna dela på underlaget måste var och en av er anmält till elnätsföretaget att ni är framställare av förnybar el. Maxgränsen för underlag är alltid 30 000 kWh, även om ni är flera personer på samma anslutning.
Flera ägare (näringsfastighet)
För solceller på en näringsfastighet gäller samma regler som för privatbostad. Skatteavdraget är lika med underlaget multiplicerat med 60 öre och maxtaket är 30 000 kilowattimmar per år per anslutningspunkt. Detta gäller även om ni är flera som äger anläggningen året runt – eller om hela eller delar av anläggningen byter ägare under året.
Skatteavdrag för grön teknik
Visste du att du även kan få skattereduktion för solcellsinstallation och tillhörande materialkostnader? Skatteavdraget för grön teknik gäller både solceller, solcellsbatterier och laddstolpar. Läs mer om skatteavdraget för grön teknik.
Dessa avgifter gäller mikroproducenter
Det finns skatter och avgifter som gäller just elproduktion. Mängden överskottsel som du säljer, och hur mycket du tjänar, påverkar till exempel ifall du ska betala energiskatt, moms eller inkomstskatt. Mikroproducenter är befriade från vissa avgifter, förutsatt att totalbeloppen ligger under maxgränserna.
Energiskatt
Om dina solcellers installerade toppeffekt är 500 kilowatt eller lägre behöver du inte betala någon energiskatt, varken på elen du använder själv eller på elen som matas in till elnätet. Mindre solcellsanläggningar brukar inte nå upp till 500 kW.
Inkomstskatt
Om dina totala inkomster från privatbostaden, inklusive såld el, blir 40 000 kronor eller lägre behöver du inte betala inkomstskatt. Det innefattar ersättningen som du får av din elhandlare för nätnytta. Nätnytta ska redovisas som inkomst av kapital.
Om din totala inkomst överstiger 40 000 ska du betala inkomstskatt på det överstigande beloppet. Exempel: Du tjänar 45 000 kronor på dina inkomster, varav en del är från såld överskottsel. Du betalar inkomstskatt för 5000 kronor.
Moms
Om du säljer varor eller tjänster, inklusive el, för högst 80 000 kronor under ett kalenderår behöver du inte registrera dig för moms. Ditt elnätsföretag får inte heller lägga på moms på ersättningen för nätnyttan eftersom du inte är skattskyldig.
Du som har solceller på en näringsfastighet och får ersättning för elen behöver registrera dig för moms. Momskravet gäller också om elförsäljningen gör att din sammanlagda årsomsättning blir större än 80 000 kronor. Mellanskillnaden, alltså försäljningen som gör att beloppet överstiger 80 000, ska då redovisas i din momsdeklaration.
F-skatt
Bedriver du näringsverksamhet i samband med din elförsäljning? Då ska du ansöka om F- skatt. Om du säljer el som privatperson behöver du dock inte ansöka om F- skatt.
Avgift för mätarbyte
Mikroproducenter kan be sitt elnätsföretag att genomföra byte av elmätare utan kostnad. Bytet kan behövas om den befintliga mätaren inte klarar att mäta både elförbrukning och elproduktion. Om du har en större anläggning och inte räknas som mikroproducent kan du behöva bekosta elmätaren själv.
Anslutningsavgift
Anslutningsavgift betalar du till elnätsföretaget när du vill ansluta en ny produktionsanläggning, exempelvis solceller, till elnätet. Om du vill kunna sälja vidare din överskottsel måste solcellerna vara anslutna. Nätföretagen är skyldiga att ansluta elanläggningar till elnätet för en skälig avgift.
Inmatningsavgift
Inmatningsavgift, eller inmatningstariff, är en avgift som ska täcka de kostnader som uppstår i samband med inmatning och elöverföring. Avgiften betalar du till ditt elnätsföretag och den ska överensstämma med faktiska inmatningskostnader. Prata med ditt elnätsföretag för att ta reda på vad som gäller för just din elinmatning.
Så blir du mikroproducent i 8 steg
Vi har gått igenom energiskatt, skatteavdrag och avgifter samt benat ut vad mikroproduktion är. Men för dig som planerar för solcellsinstallation kan egen elförsäljning kännas långt borta. Därför har vi listat de övergripande stegen du ska ta för att bli en fullfjädrad mikroproducent.
1. Installera solceller
Montera solceller med hjälp av en certifierad installatör.
2. Anslut solcellerna
Be ditt elnätsföretag att ansluta din solcellsanläggning till elnätet. Solcellerna ska använda samma anslutningspunkt och huvudsäkring som din bostad eller näringsfastighet.
3. Installera elmätare
Skaffa en elmätare som mäter både inmatad och uttagen el. Detta kan din solcellsinstallatör hjälpa dig med.
4. Meddela elnätsföretaget
Berätta för ditt elnätsföretag att du producerar förnybar el. Lämna även uppgifter om vem som är balansansvarig för anläggningen – detta brukar vara din elleverantör (elbolaget).
5. Avtala om inmatning
Teckna ett inmatningsavtal med ett elbolag som köper överskottsel.
6. Producera mer el än du förbrukar
Producera solel så det räcker och blir över. Överskottet matas in på elnätet.
7. Få ersättning för elen
Få ersättning från din elhandlare för överskottselen du sålt. Tada! Du är nu mikroproducent.
8. Fyll i din deklaration
Nu när du är igång med din mikroproduktion ska du notera både inmatning och utmatning i din inkomstdeklaration. Uppfylls Skatteverkets villkor kommer du få skatteavdrag för elen du matat in.
Få erbjudanden om solcellsinstallation
Nu har du förhoppningsvis bättre koll på hur du gör för att sälja din egen solel. Rätt paneler och dimensionering gör anläggningen ännu mer effektiv vilket är en fördel för dig som vill bli mikroproducent. Vi rekommenderar därför att ta kontakt med en erfaren installatör som kan optimera solcellerna – då tjänar du in investeringen med de bästa förutsättningarna.
Om du vill få erbjudanden från flera solcellsinstallatörer kan du fylla i vårt formulär. Då blir du kontaktad av flera olika företag i din närhet. Du kan också enkelt jämföra erbjudanden innan du bestämmer dig. Tjänsten är gratis och förpliktar inte till något köp.
Så gör du
1. Fyll i formuläret. Ta ett par minuter och beskriv vad du behöver.
2. Få erbjudanden. Du blir kontaktad av upp till 3 solcellsinstallatörer nära dig. De vet om att du jämför dem. Därför får du deras bästa erbjudanden.
3. Välj installatör. Välj sedan den solcellsinstallatör du tycker är bäst lämpad för jobbet – eller välj ingen alls. Du förbinder dig inte till någonting.