Hur länge håller solceller?

Olika typer av solceller håller vanligtvis olika länge, och dessutom kan bland annat klimat och tillverkare påverka både effektiviteten och den totala livslängden. I den här artikeln tittar vi lite närmare på hur länge man kan förvänta sig att anläggningen håller, och vad som påverkar livslängden.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Publicerad: 13.07.2023
Innehåll

Solceller har generellt sett lång livslängd, och kan i många fall producera el i långt över 30 år. Men vad är det då som påverkar hur länge de håller, och vilka ska man välja om man vill ha så lång livslängd som möjligt?

Vilka solceller håller längst?

Kristallina solceller, alltså monokristallina och polykristallina solcellspaneler, är de solcellstyper som vanligtvis har längst levnadstid. De har ofta en garanterad livslängd på 25 år, och en verkningsgrad på nära 80 % av maxeffekten även efter 30 år. Man kan räkna med en ungefärlig effektförlust på omkring 0,3–1,0 % varje år. Om det är närmare 0,3 % eller 1 % beror på modell och yttre omständigheter, som exempelvis klimat.

Växelriktaren måste bytas först

Den komponent som i regel dör först är växelriktaren. Den behövs för att göra om likströmmen från solcellerna till växelström, som vi sen kan använda i våra eluttag, och brukar omfatta omkring 20 % av kostnaden vid installation av solceller. Den håller vanligtvis omkring 15 år (plus/minus några år). Det betyder att du kommer behöva byta ut den åtminstone en gång under solcellernas livstid.

Läs mer: Hur fungerar solceller?

Tunnfilmssolceller har kortare livslängd

Något kortare livslängd har de tunna och böjbara tunnfilmssolcellerna. Hos dem har produktionen ofta sjunkit till 80 % av maxeffekten redan efter cirka 10 år. Självklart håller de också ofta längre än så, men det kan ändå vara bra att känna till att de förlorar sin effekt snabbare än monokristallina och polykristallina solceller. Här hittar du mer information om olika typer av solceller.

Faktorer som påverkar livslängden

Det finns som nämnt flera faktorer som påverkar hur länge dina solceller håller i praktiken. Förutom typen, påverkar även följande omständigheter hur länge utrustningen håller:

  • Klimatet
    Som regel kan man säga att panelerna inte gillar någon form av extremt väder eller klimat, så varken för mycket snö och kyla eller extrem hetta är bra för livslängen.
  • Kvaliteten på utrustningen
    Ofta är det så enkelt att bättre kvalitet håller längre. Därför kan det vara värt investeringen att välja en lite dyrare modell från början.
  • Yttre omständigheter
    Självklart kan också yttre omständigheter förstöra dina solceller. Ett nedblåst träd kan till exempel tyvärr ställa till det. Nu kan vi ju inte påverka vädret, men däremot kan du se över om du har träd i närheten som riskerar att fälla grenar på din anläggning, och på så sätt förebygga olyckan.

Läs mer: Hur mycket solceller behöver man?

Investera smart med rätt solceller för dig

Vilken modell du än väljer är solceller en långsiktig och investering, som kan försörja dig med grön och närproducerad el i många år. Tack vare skatteavdraget för både material och installation blir kostnaden dessutom kraftigt reducerad.

Med tanke på de olika solcellstypernas för- och nackdelar rekommenderar vi att du läser på innan köp för att ta reda på vilken modell som bäst passar dina behov. På vår artikelsida hittar du gott om matnyttig information inför köpet. Att jämföra olika solcellsföretag och deras produkter kan också vara ett givande steg i processen.

Solceller.nu kan hjälpa dig att komma i kontakt med flera olika återförsäljare och installatörer i din närhet. Det enda du behöver göra är att lägga ett par minuter på att fylla i formuläret här på sidan. Du betalar ingenting för tjänsten och förbinder dig självklart inte till något köp.

Jämför solcellsofferter nu