Ett hus med små integrerade solceller som takmaterial.

Soltak – olika sorters integrerade solceller

Ett alternativ till solceller ovanpå taket är att skaffa tak med integrerade solceller. Läs om solcellstak med olika utseenden och hitta en snygg lösning till ditt hus.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Senast uppdaterad: 07.09.2023

Skillnaden mellan solcellstak och en vanlig solcellsinstallation är att du helt eller delvis ersätter ditt befintliga tak – antingen med solpaneler eller med takmaterial med integrerade solceller.

Det är inte helt lätt att kategorisera alla de solcellstak som finns på marknaden idag, eftersom olika tillverkare erbjuder lösningar i olika design och solceller med varierande effekt och verkningsgrad. Men nedan försöker vi ge en översikt.

1. Solpaneler som tak

Ett enkelt sätt att integrera solceller med taket är att helt enkelt använda solpaneler som takmaterial. Då lägger man solpanelerna direkt på råsponten och tätar mellan dem. Längs med taknocken kan man använda plåt.

Bygglov för solcellstak
 

För att installera utanpåliggande solceller behöver du vanligtvis inte bygglov, men när du ersätter taket med integrerade solceller kan det krävas. Kontakta din kommun – kommuner har olika krav för vad som kräver bygglov. Kulturmärkning innebär alltid speciella regler.

Tänk på att stilen på resultatet kan varieras beroende på storleken på solpanelerna och vilken ledd de monteras (vågrätt eller lodrätt). Solpaneler kan vara så stora som 2 x 1 m och så små som 30 x 30 cm. Vanliga mått är 1,7 x 1 m eller 1,8 x 1,1 m.

Det är också möjligt att bara byta ut en del av taket med solpaneler, om du vill begränsa mängden solceller du köper men låta dem installeras på samma höjd som resterande tak.

Effekten på solceller varierar beroende på typen av solcell och tillverkare, men det rör sig om ca 150 W per kvadratmeter upp till 230 W beroende på prisklass. Vanliga solpaneler ger generellt högre effekt än andra typer av soltak.

2. Plåttak med solceller

Plåttak med integrerade solceller är som det låter – takplåt med solceller. Kanske har du redan stött på hus med sådana, utan att notera det, eftersom det verkligen ser ut som ett vanligt tak med falsad plåt. Ofta är det tunnfilmssolceller ovanpå plåten.

Soltak som ser ut som plåttak är ett av de snyggaste alternativen, men dyrt i förhållande till effekten de ger, vilket kan vara omkring 110 W per kvadratmeter.

Du kan dock få ett liknande utseende genom att installera smala solpaneler lodrätt (längs med takets lutning). Det kommer inte exakt se ut som tak i falsad plåt, men påminna om det.

Läs också: Solceller på vintern – så fungerar det och så påverkas produktionen

skärgårdsidyll med röda hus och tegeltak
Solcellstakpannor skulle smälta in i idyllen.

3. Solcellstakpannor

För dig som gillar klassiska takpannor går det att få integrerade solceller som gör att taket nästan ser ut som vanligt. Solcellstakpannor är takpannor med integrerade solceller, och de finns bland annat som tegelpannor, betongpannor och glaspannor.

För dig som bor i ett kulturmärkt hus eller område kan tegelpannor med solceller vara ett bra alternativ eftersom det är en diskret lösning.

Takpannor med integrerade solceller har dock relativt låg effekt jämfört med solpaneler. Några märken ger 80 W per kvadratmeter och andra drygt 90 W. Takpannorna kan vara integrerade med kristallina solceller eller tunnfilmssolceller.

4. Vågformade solceller till takpannor

Det går att placera speciella vågformade tunnfilmsolceller ovanpå takpannor. Detta är egentligen utanpåliggande solceller, men eftersom de ser ut som integrerade får de vara med på denna lista.

Det är en billigare installation jämfört med att installera solcellstakpannor, eftersom det inte är något takbyte. Effekten är dock låg i och med att tunnfilmssolceller har en lägre effekt än andra typer. Dessa vågiga solceller kan du hitta med en effekt på 110 W per kvadratmeter.

Läs också vår guide: Att tänka på när du ska skaffa solceller

Jämför kostnaden med ett vanligt takbyte

Att installera ett soltak blir generellt dyrare än att installera utanpåliggande solceller. Om du däremot ändå skulle behöva göra ett takbyte kan det löna sig. Då kan du jämföra kostnaden för soltaket med takbyte plus en vanlig solcellsinstallation.

Precis som för ett vanligt takbyte beror kostnaden för solcellstak på formen på ditt tak. Ett enkelt sadeltak är billigare att göra om till solcellstak än ett med många olika former.

När du byter till solcellstak får du skatteavdraget för grön teknik på material och installation. Om du byter tak och sedan installerar solceller får du inget avdrag för takbytet.

Hur fort ditt solcellstak blir en lönsam investering beror också på hur mycket el du kommer att producera och hur stort överskottet blir. Under årets ljusa månader förbrukar du troligen inte all el och då kan du sälja elen som mikroproducent.