Solceller på vintern – så fungerar det och så påverkas produktionen

Visst skulle man kunna tro att solpaneler är helt verkningslösa under Sveriges långa mörka vinter, men under dagens ljusa timmar är produktionen i full gång även då. Men hur mycket el producerar solpanelerna på vintern, och hur påverkas de av vädret?

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Publicerad: 07.12.2023

Om du funderar på att investera i solceller i Sverige är det inte konstigt att du har vissa frågor kring vad som händer på vintern: Producerar solpanelerna någon el alls under våra mörka månader? Tar de skada av det kalla vädret?

De korta svaren är att ja, solcellerna producerar el även på vintern, och nej, panelerna tar generellt sett inte skada av kylan.

Om det var allt du behövde veta kan du skippa resten och istället jämföra personliga erbjudanden på solcellsinstallationer genom att fylla i formuläret här på sidan. Vill du istället veta mer om hur solceller fungerar på vintern, och hur mycket el de faktiskt producerar, är det bara att läsa vidare.

Hur fungerar solceller på vintern?

Det finns faktiskt flera faktorer som gör att elproduktionen från solpanelerna fungerar precis som vanligt eller till och med ännu bättre under vintern. Ja i alla fall under de timmar vi faktiskt har dagsljus, och panelerna inte är snötäckta. Detta beror på att:

1. Solceller drivs av ljus, inte värme

Faktum är att det är ljusstrålarna som skapar reaktionen i solcellerna, inte värmen. Det betyder att solcellerna producerar lika mycket el under en dagsljustimme på vintern som på sommaren.

Dina paneler producerar helt enkelt el så länge det är ljust ute, även om det är molnigt eller snöar. Ett lätt molntäcke halverar i runda slängar panelernas produktion, oavsett årstid. Däremot har vi ju betydligt färre soltimmar i Sverige under vintern, vilket betyder att produktionen sammantaget blir mindre under årets mörka månader.

Läs även: Så fungerar solceller

2. Lägre temperaturer är fördelaktigt

Ofta är det faktiskt så att solpanelerna är mer effektiva vid ett svalare klimat än i riktigt varma områden. Detta beror på att de förlorar en del av sin kapacitet på grund av energiläckage när det blir väldigt varmt. Vissa solceller är dessutom konstruerade för att fungera mer effektivt vid låga temperaturer. Det betyder att solpaneler i Sverige kan vara mer effektiva än anläggningar i exempelvis Spanien.

3. Snön kan reflektera ljuset

Istappar hänger ner från ett tak med solpaneler.
Snö reflekterar ljuset: Snö runt panelerna kan reflektera ljuset och förstärka effekten från solcellerna.

Det kan man kanske inte tro, men snö runt solcellerna kan faktiskt vara positivt. Snön reflekterar nämligen ljuset, vilket ökar antalet ljusstrålar som absorberas under vintermånadernas få soltimmar.

Däremot försämras produktionen om det ligger mycket snö ovanpå panelerna. Oftast åker dock snön av helt av sig själv tack vare panelernas vinkel, eller smälter bort när solen tittar fram.

Det avråds att du snöröjer solcellerna eftersom du riskerar att repa och skada dem. Om du trots det behöver ta bort snö från solcellerna bör du endast borsta bort det översta lagret snö varsamt med en kvast eller snöhyvel. Kom ihåg att aldrig gå på solpanelerna och att vara försiktig på taket.

Hur mycket el producerar solceller på vintern?

Så hur mycket el kan du då förvänta dig av dina solpaneler under vinterhalvåret? Exakt hur mycket just dina solceller producerar är svårt att svara på, eftersom det beror på flera olika faktorer. Det handlar till exempel om ifall det är soligt eller molnigt, var i Sverige du bor, placering och vinkel på dina paneler samt hur stor del av vintern de är helt snötäckta.

Läs även: Guide: Att tänka på när du skaffar solceller

Vad som är säkert är dock att solpanelerna fortfarande genererar el även under vinterhalvåret, även om den totala produktionen är lägre. Dessutom kan de alltså vara ännu mer effektiva under de faktiska dagsljustimmarna än på sommaren, vilket betyder att du kan få ut mer el en solig timme en vinterdag än under detsamma på sommaren.

Produktionen balanseras över året

Om din anläggning är uppkopplad till elnätet balanseras dessutom den ojämna produktionen oftast ut över året. Många producerar nämligen mer el än de gör av med på sommaren, och säljer då överskottet automatiskt via sitt elbolag. Pengarna som kommer in från försäljningen kan sen användas för att komplettera med mer el från elnätet under vintern. På så sätt håller du elfakturorna nere året om.

Sammanfattningsvis finns det alltså inga givna argument för att skippa solceller bara för att du bor i Sverige. Är du intresserad av att installera egna hemma kan du få erbjudanden från flera leverantörer i din närhet genom att fylla i formuläret här på sidan. Tjänsten är självklart gratis och förbinder inte till något köp.

Få erbjudanden på solcellsinstallationer nu