En gammal stuga utan el som nu har solceller.

Solceller till fritidshus – on grid eller off grid

En ny detalj på traditionella sommarstugor är solceller. Solceller är relevant både för dig som har tillgång till elnätet och till dig som är “off grid”. Att vara off grid ger dock speciella förutsättningar att förhålla sig till.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Publicerad: 21.08.2023

Att installera solceller på sitt fritidshus blir allt vanligare. Det kan vara en nödvändig lösning till en stuga utan el, eller helt enkelt ett sätt att minska sina elkostnader och sin klimatpåverkan.

Innehållsförteckning
  1. Solceller on grid
  2. Solceller off grid
  3. Hybridsystem
  4. 12V eller 230V

Solceller kan vara anslutna till elnätet (on grid) eller fungera självständigt (off grid). Ett tredje alternativ är att både kunna använda elnätet och kunna vara off grid, vilket är möjligt genom ett så kallat hybridsystem.

1. Solceller on grid

Många fritidshusägare är anslutna till elnätet och har därmed möjligheten att koppla solcellerna till elnätet. De stora fördelarna med detta är att kunna få el även när solen inte lyser (utan att behöva installera ett batteri), samt att kunna sälja el genom att skicka ut överskottet från din produktion. Det ger dig bra förutsättningar för att göra solcellerna till fritidshuset lönsamt.

2. Solceller off grid

Om du har en stuga långt från elnätet har du förstås inget annat val än att vara off grid. I andra fall är det något man väljer frivilligt för att kunna vara självförsörjande. Oavsett är det bra att känna till för- och nackdelar med solceller off grid.

Fördelar:

  • Du blir helt oberoende av elmarknaden och svängningar i elpriset.
  • Du slipper nätavgiften.
  • Du påverkas inte av strömavbrott under oväder (och eventuella samhällskriser).

Nackdelar:

  • Du saknar möjlighet att sälja överskottsel, vilket är något man kan tjäna mycket på.
  • Du måste installera solcellsbatterier med tillräcklig kapacitet.
  • Du behöver vara försiktig med din förbrukning så att du inte blir strömlös.
  • Du kommer troligen att behöva komplettera solcellerna med andra lösningar för att ha elförsörjning under vintern.

I följande stycken går vi igenom närmare vad som krävs för att kunna vara off grid.

Off grid-solceller kräver batteri

Om ditt fritidshus är anslutet till elnätet får du el oavsett tid på dygnet och tid på året. Om fritidshuset är off grid krävs andra lösningar.

I första hand behöver du ett eller flera batterier som kortsiktigt kan lagra elen från dina solceller. Då får du el även på natten och kan klara dig under molniga dagar. Att installera solceller med batteri kostar dock en hel del, och om du vill klara dig många dagar får du betala för den kapaciteten.

Läs också: Solcellsbatterier – vanliga frågor och svar

Solceller off grid på vintern

Solceller fungerar faktiskt bra på vintern med förutsättningen att det inte är totalt mörker. Solceller drivs av ljus, inte av värme, och generellt fungerar de mer effektivt i kyla än i värme. Ett visst lager snö ovanpå solpanelerna är inte heller ett problem, utan snöflingorna reflekterar ljuset och stärker det. Ett tjockt lager snö blir dock ett hinder för ljuset, men många gånger glider snön av solcellspanelernas glatta yta.

För dig som har en stuga i norra Sverige blir det dock tufft att få elförsörjning under vintern. Likaså om vintervädret i området ofta är molnigt.

Då behöver du komplettera din elförsörjning. Du kan då producera el med ett elverk som drivs av fossila bränslen, eller installera ett småskaligt vindkraftverk. Men en annan möjlighet är att lagra solenergi långsiktigt med hjälp av vätgas.

Sommarens solenergi kan omvandlas till vätgas

Att använda vätgas är relativt ovanligt än så länge, men ett sådant system gör det möjligt att samla in sommarens solenergi och använda den under vintern. Det är som gjort för dig som har en stuga norr om polcirkeln, eftersom det är världens soligaste plats under sommaren. Det finns alltså en enorm mängd ljusenergi att ta vara på hos Sveriges alla stugor.

Vätgasproduktionen kommer igång efter att solcellerna hunnit ladda upp ditt batteri. Därefter används elen från solcellerna till att producera vätgas genom elektrolys (denna process ger dock en viss energiförlust). Sedan lagrar du vätgasen till vintern, då vätgasen används för att producera el genom en bränslecell.

3. Hybridsystem för solceller – on grid men med batteri

Om ditt fritidshus har tillgång till elnätet kan du ändå välja att vara off grid när du vill, om du installerar batterier och ett hybridsystem. På så sätt kan du använda din egen solel i högre omfattning, men samtidigt riskerar du inte att bli strömlös om batterierna laddar ur. Dessutom har du samma möjligheter att sälja överskottsel och på så sätt tjäna pengar. Nackdelen är att det är en ganska dyr installation, framför allt för att solcellsbatterier är dyra.

Läs också: Vad kostar solceller?

Fritidshus kan fungera med 12V eller 230V

För att ditt fritidshus ska fungera som ett vanligt hus behöver du få ut växelström på 230V. Då kan du använda vanliga apparater och elektronik. Solceller producerar likström, så för att få växelström behöver du en växelriktare (också kallad omformare, omvandlare, inverter eller converter).

Ett alternativ är 12V-solceller utan en växelriktare. Det är en billigare lösning men det fungerar bara för apparater som kan drivas på likström. Det finns speciella kylskåp, spisplattor, lampor m.m. som är gjorda för camping, båtlivet och sommarstugor, som fungerar på 12V. Den här typen av solcellssystem går dock inte att koppla till elnätet och ger inte rätt till avdraget för grön teknik.

Jämför alltid flera solcellsleverantörer

Funderar du på solceller till ditt fritidshus eller ditt permanentboende? Genom att fylla i formuläret på den här sidan får du offerter baserade på din specifika situation, och du kan ställa frågor till installatörerna. Du får kontakt med tre solcellsleverantörer, så att du enkelt kan jämföra olika erbjudanden.

Tjänsten är gratis och utan bindning.

Få offerter på solcellssystem