Kan man sätta solceller på vilket tak som helst?
Solceller passar till de flesta tak, men inte alla. Den här artikeln beskriver vilka takmaterial som är lämpliga att montera solceller på och hur du kan göra om du har ett gammalt tak. Dessutom tipsar vi om integrerade solceller som alternativ till vanligt tak.
Om du undrar om ditt tak kan ha solceller, är svaret oftast ja. Däremot fungerar monteringen lite annorlunda beroende på underlaget.
Den större frågan är istället när du ska göra installationen, utifrån när i tiden ditt tak behöver bytas. Och om du behöver byta tak kan det vara värt att titta närmare på integrerade solceller av olika slag, också kallat soltak.
Solceller på plåttak
Plåttak passar mycket bra för solceller. För att montera solceller på falsat plåttak brukar man klämma fast solpanelernas fästen runt falsen, vilket är en smidig infästningsmetod.
Om ditt tak har korrugerad plåt används istället skruv. På tjockare plåt kan det vara möjligt att endast skruva fast solcellerna i plåten, annars skruvar man i takets bärläkt.
Solceller på papptak
Vissa har fått uppfattningen att hus med papptak inte kan ha solceller. Det stämmer inte. Däremot är det sant att monteringen är mer krävande och därför något dyrare jämfört med andra taktyper.
Det finns flera sätt att montera solceller på papptak, men en vanlig metod är att fästa solcellerna på en bottenplatta som skruvas fast på taket. Sedan svetsar man på kompletterande takpapp för att hålla taket vattentätt.
Solceller på tegeltak
Solcellsföretag i Sverige är väldigt vana att montera solceller på tegeltak, eftersom tegelpannor är den vanligaste taktypen.
Om ditt tak har råspont kan det vara möjligt att göra infästningen i det. Annars sätter man solcellsfästena i bärläkten, och då kan man klämma fast dem. Betongpannetak fungerar på samma sätt.
Solceller på eternittak
Det är möjligt att installera solceller på eternittak, men hälsofaran gör att få solcellsinstallatörer arbetar med eternit. Eternit innehåller asbest som kräver särskild utbildning för att arbeta med.
Ett annat faktum är eternit förbjöds eternit 1982 – så om du har ett eternittak måste det vara ganska gammalt. Med andra ord börjar det snart bli dags för ett nytt tak.
Vilken lutning behöver taket ha?
En optimal lutning för solceller är 30–50 grader, men om du har ett tak som har en kraftigare eller svagare lutning är det inget hinder. Det är möjligt att vinkla solcellerna, däremot gör man sällan det eftersom det inte brukar löna sig. Att låta dem följa takets lutning betyder också i de allra flesta fall att du inte behöver ansöka om bygglov.
Om du har ett platt tak brukar solpanelerna vinklas upp 10–20 grader mot söder.
Läs också: Solceller på platta tak – vanliga frågor och svar
Går det att installera solceller på ett gammalt tak?
Problemet med att sätta upp solceller på ett gammalt tak är inte att det inte går, utan att du kommer behöva montera ner solcellerna när det är dags för takbyte.
Eftersom solceller har en livslängd på 25 år eller mer är det alltså klokt att undersöka hur taket mår innan du bokar en solcellsinstallation.
Tak i olika material har olika lång livslängd, så baserat på när taket lades går det att få en ungefärlig uppfattning om när taket bör läggas om. Det går också att ta hjälp av en takfirma som kan bedöma takets skick. Om taket inte kommer vara dugligt i särskilt många år till, då bör du göra ett takbyte innan solcellsinstallationen.
Om ditt tak är gammalt men i gott skick kan det vara värt att avvakta med takbyte och ändå installera solceller redan nu. Låt säga att du faktiskt inte behöver byta tak på 10 år – då vill du antagligen inte vänta med att investera i solceller. Den extra kostnad som tillkommer blir som sagt att montera bort solcellerna vid det framtida takbytet och sedan montera upp dem. Värt att veta är att montering vanligtvis står för omkring en tredjedel av priset för solceller.
Läs också: Vad kostar solceller?
Takbyte i samband med solceller
Som sagt är det möjligt att byta tak efter solcellsinstallationen, men det är inte den mest ekonomiska lösningen. Inte heller behöver du förbereda dig genom att byta tak innan du bokar en solcellsinstallation – bäst är att slå ihop de två projekten.
När du byter tak och installerar solceller i samma veva får du samordningsvinster, till exempel kostnaden för att sätta upp byggställningar runt ditt hus. En del solcellsinstallatörer har också samarbeten med takläggare, så det är möjligt att låta samma företag sköta hela projektet.
Läs också: Så väljer du rätt installatör
Soltak – istället för ett vanligt tak
Ett alternativ till solceller ovanpå taket är att byta till ett tak gjort av solceller. Det passar särskilt dig som ändå skulle behöva byta tak.
Det finns flera sätt att bygga soltak. Ett sätt är att använda vanliga solcellspaneler som takmaterial och täta mellan dem. Det kan göras på ett sätt som blir väldigt likt tak i falsad plåt.
Ett annat alternativ är takmaterial som har solceller inbyggda i dem – det kan vara i formen av takpannor eller mindre solpaneler. Det är användbart för tak med skorstenar eller andra former man behöver kunna bygga runt.
Det finns även integrerade solceller som bara ersätter en del av ditt vanliga tak, vilket är aktuellt för dig som egentligen inte behöver byta tak men vill ha solceller som smälter in.
Den stora fördelen med soltak är att det kan bli riktigt snyggt. En nackdel är att det ofta slutar på en högre prislapp, men det beror på vad det i jämförelse skulle kosta att göra ett ordinarie takbyte och en solcellsinstallation ovanpå det nya taket.
Läs mer: Soltak – olika sorters integrerade solceller
Jämför alltid flera offerter
Innan du bestämmer dig för en solcellsinstallatör är det smart att jämföra flera offerter, för att se till att du inte betalar onödigt mycket. Genom att fylla i formuläret på den här sidan får du offerter från upp till tre solcellsföretag. Det är kostnadsfritt att använda tjänsten och du väljer själv om du vill gå vidare med något av erbjudandena.