Ett tegelhus med solceller på taket och lila blommor i förgrunden.

Är solceller lönsamt?

En grundläggande fråga är om det lönar sig ekonomiskt att installera solceller. Det beror på en rad faktorer, men generellt är svaret ja – solceller lönar sig. Här går vi igenom hur du räknar ut lönsamheten och återbetalningstiden för solceller.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Publicerad: 24.08.2023

Det som hindrar en del som intresserar sig för solceller, är uppfattningen att solceller inte lönar sig. Men ibland är det bara ett antagande. Det bästa för att skaffa sig så realistiska förväntningar som möjligt är att räkna på investeringen med en lönsamhetskalkyl. Nedan förklarar vi viktiga faktorer som påverkar lönsamheten.

Kostnaden för solcellerna och ditt val av finansiering

En given faktor för att räkna ut lönsamheten på solceller är priset du betalar för dem. Då räknat med både material och installation, samt skatteavdraget för grön teknik.

Läs också: Vad kostar solceller?

Något annat som kan påverka kostnaden är hur du väljer att finansiera dina solceller. Om du tar någon typ av lån för solcellerna behöver du inkludera räntekostnaden, och ta höjd för förändringar om räntan är rörlig.

Om du leasar dina solceller behöver du på ett liknande sätt inkludera månadskostnaden för finansieringen.

Läs också: Finansiering av solceller – allt om avbetalning och lån till solceller

Hur mycket du sparar på din egen elförbrukning

En stor anledning till att solceller lönar sig är alla år av sänkta elräkningar. Hur mycket du sparar på detta beror på:

  1. Rådande elpriser under tiden du har dina solceller.
  2. Hur hög din energiförbrukning är.
  3. Hur mycket dina solceller producerar.

För dig som förbrukar mycket el, till exempel har ett eluppvärmt hus eller en elbil, blir det en större vinst att kunna producera sin egen el i förhållande till installationskostnaden.

De flesta använder sin egen el till 20–50 % av sin förbrukning. För att kunna försörja sig själv med el dygnet runt behöver man investera i ett solcellsbatteri, vilket generellt inte är lönsamt. I stället brukar ett hushåll med solceller endast drivas av egen produktion under dagtid och sedan köpa el för förbrukningen under kvällen och natten. Men under de ljusa timmarna får du också ett överskott som du kan sälja.

Läs också vår guide: Så mycket solceller behöver man

Hur mycket du tjänar på att sälja el

Det andra som skapar lönsamhet är att sälja överskottet från produktionen. Det är en riktigt bra möjlighet för alla hus som är anslutna till elnätet.

Att bli mikroproducent och föra över el till elnätet ger inkomster på flera sätt. Du får ersättning från det elbolag du säljer el till, vilket oftast är bolaget som äger elnätet i ditt område. Du får även en skattereduktion i din inkomstdeklaration på 60 öre/kWh förnybar el som du säljer, upp till 30 000 kilowattimmar (18 000 kr).

Hur mycket du tjänar på detta beror då på hur mycket el du producerar och till vilket pris du får sälja elen. Det priset beror på det dagliga spotpriset i ditt elområde, men också hur avtalet ser ut med elhandelsbolaget du säljer till – vissa köper el för det exakta spotpriset, några ger lite extra, och andra gör ett avdrag.

Några villkor gäller för att räknas som mikroproducent. Du får inte sälja mer än du själv förbrukar, och på inkomster över 40 000 kr/år per fastighet får du betala 30 % kapitalskatt. Stora anläggningar med en toppeffekt på 500 kW räknas inte som mikroproduktion, och då får du betala energiskatt och moms för din sålda el. Det blir även nödvändigt att betala moms om du säljer över 80 000 kr per år.

Läs också: Sälja överskottsel: Så blir du mikroproducent med egna solceller

Den viktigaste faktorn för hur snabbt du tjänar in dina solceller som mikroproducent är elmarknadens förutsättningar. Ingen vet hur framtidens elpriser blir, men med samhällets skifte till fossilfritt skapas en allt högre efterfrågan på el, något som tyder på att elpriserna ofta kommer att vara relativt höga.

Livslängden på solcellerna

Solcellernas livslängd är med andra ord återbetalningstiden plus de år som investeringen går med vinst. Ofta får du en garanterad livslängd på 25 år, men de fungerar under längre tid, fast med en sänkt verkningsgrad. Efter 30 år brukar verkningsgraden vara på 80 % jämfört med vid installation. Om solcellerna är återbetalda efter exempelvis 10 år, då ger solcellerna dig inkomst i minst 15–20 år.

Läs också: Hur länge håller solceller?

Kostnad för underhåll

Efter omkring 15 år behöver solcellsanläggningens växelriktare bytas ut. Det är den delen som omvandlar solcellernas likström till den växelström som vi använder i våra uttag. I övrigt är solceller i princip underhållsfria, vilket gör att denna post blir liten.

Avkastning från solcellerna i jämförelse

Ett sista perspektiv för att räkna ut lönsamheten är att jämföra solcellsinvesteringen med alternativa investeringar under samma tidsperiod. Om du har investerat 150 000 kr i dina solceller allt som allt, och äger solcellerna i 30 år, skulle du alltså jämföra med alternativa placeringar av 150 000 kr under 30 års tid.

Använd en färdig kalkyl för solcellers återbetalningstid

Ett tips till dig som inte älskar Excel är att använda Energimyndighetens lönsamhetskalkyl. Där får du hjälp att räkna ut återbetalningstiden och vad produktionskostnaden blir per kWh. De har en kalkyl för privatpersoner och en för företag och verksamheter.

Kom ihåg: om du funderar på att investera i solceller är det smart att jämföra offerter från flera solcellsleverantörer. Det kan du göra här på Solceller.nu, kostnadsfritt och utan bindning.

Jämför offerter på solcellsinstallation